ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

27. juni 2008

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 856 alm. del stillet af Retsudvalget den 18. juni 2008

 

 

Spørgsmål 856:

Ministeren bedes kommentere artiklen på www.Business.dk 15/6-08: "Kjolehandler i CIAs søgelys" om, at en kjolehandler i Maribo har fået beslaglagt en pengeoverførsel på knap 1.000 kr. for køb af kjoler i Pakistan af de amerikanske myndigheder, uden at hun har mulighed for at få den afgørelse prøvet ved retten. Ministeren bedes herunder oplyse, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, at virksomheder i Danmark har mulighed for at foretage handler internationalt uden at behøve at frygte, at amerikanske myndigheder beslaglægger pengene, og man så ikke har mulighed for at få den afgørelse prøvet ved retten.

 

Svar:

Jeg kender ikke sagens helt specifikke omstændigheder, men generelt vil jeg sige, at jeg har forståelse for, at man undrer sig, hvis en betaling, som man har foretaget i god tro, bliver indefrosset, og at der kan gå lang tid, før man får pengene retur.

 

I den pågældende sag er der tale om overførsel af US dollars til Pakistan. Overførsel af US dollars mellem kunder i 2 lande vil normalt ikke kunne ske, uden at mindst én amerikansk bank som formidlingsbank (en såkaldt korrespondentbank) er involveret. Da der anvendes en amerikansk bank i forbindelse med pengeoverførslen, har de amerikanske myndigheder i henhold til amerikansk lov mulighed for at indefryse beløbet som led i bekæmpelsen af terrorfinansiering og hvidvask.

 

Jeg vil gerne slå fast, at hvidvask og terrorfinansiering er så grove forbrydelser, at vi må gøre, hvad vi kan for at bekæmpe disse forbrydelser. Og en global bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering må derfor også ske blandt andet via den internationale finansielle sektor.

 

Omvendt lægger jeg naturligvis vægt på, at en eventuel indefrysning er sagligt begrundet.

 

Jeg mener, at der er behov for at undersøge sagen nærmere, inden vi drager forhastede konklusioner. Jeg vil derfor tage initiativ til, at der henover sommeren tages kontakt til de relevante nationale og amerikanske aktører med henblik på at få sagen nærmere belyst.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk