Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 855 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Carsten Kristian Vollmer

 


Spørgsmål nr. 855 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes kommentere artiklen på www.Business.dk 15/6-08: "Kjolehandler i CIAs søgelys" om, at en kjolehandler i Maribo har fået beslaglagt en pengeoverførsel på knap 1.000 kr. for køb af kjoler i Pakistan af de amerikanske myndigheder, uden at hun har mulighed for at få den afgørelse afprøvet ved retten. Ministeren bedes herunder oplyse, om ministeren vil tage initiativ til at få ændret på området, så der skabes retssikkerhed.”

 

Svar:

 

Jeg har ikke nærmere kendskab til den pågældende sag. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, som bl.a. beskæftiger sig med sager om hvidvask, har over for mig oplyst, at statsadvokaten ikke har været involveret i sagen.

 

Det fremgår af økonomi- og erhvervsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 856 (Alm. Del) af 18. juni 2008 fra Folketingets Retsudvalg, at der i den pågældende sag er tale om overførsel af US dollars til Pakistan, og at overførsel af US dollars mellem kunder i 2 lande normalt ikke vil kunne ske, uden at mindst én amerikansk bank er involveret som formidlingsbank (en såkaldt korrespondentbank). Det fremgår endvidere af økonomi- og erhvervsministerens besvarelse, at da der anvendes en amerikansk bank i forbindelse med pengeoverførslen, har de amerikanske myndigheder i henhold til amerikansk lov mulighed for at indefryse beløbet som led i bekæmpelsen af terrorfinansiering og hvidvask.

 

Jeg har noteret mig, at økonomi- og erhvervsministeren i sin besvarelse har oplyst, at han vil tage initiativ til, at der henover sommeren tages kontakt til de relevante nationale og amerikanske aktører med henblik på at få sagen nærmere belyst.