Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 835 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Dan Bjerring

 


Spørgsmål nr. 835 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes på baggrund af en udtalelse fra Rigspolitiet uddybe, hvorfor, ”det er Rigspolitiets opfattelse, at køreprøveafviklingen bør forblive en myndighedsopgave, der varetages af politiet”, samt oplyse, om der ikke er en vis lighed med bilsynsopgaven, som nu varetages af private?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”Rigspolitiet kan henvise til Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 485 fra Folketingets Retsudvalg.

 

I forbindelse med privatiseringen af Statens Bilinspektion var det forudsat, at det skulle være muligt at udføre en efterfølgende kontrol af den enkelte synsvirksomheds arbejde med syn af køretøjer.

 

Færdselsstyrelsen fører således dels administrativt, dels praktisk tilsyn med synsvirksomhederne. Det praktiske tilsyn består i uanmeldte tilsyn i virksomheden, hvor Færdselsstyrelsens medarbejdere blandt andet kontrolsyner et eller flere netop færdigsynede køretøjer og gennemgår et antal synsrapporter fra tidligere syn for at kontrollere overensstemmelse mellem fundne fejl og synsresultat.

 

Det er Rigspolitiets opfattelse, at en tilsvarende kontrol af en privat prøvesagkyndigs bedømmelse af en aspirant ikke er mulig.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig Rigspolitiets udtalelse, herunder henvisningen til besvarelsen af spørgsmål nr. 485, hvoraf det bl.a. fremgår, at det er Rigspolitiets opfattelse, at politiet som følge af det almindelige politimæssige arbejde, herunder patruljeringer, kontroller m.v., har en meget stor indsigt i trafikanternes adfærd og de krav, der nødvendigvis må stilles for at erhverve kørekort.