Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 833 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 833 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren svare på, hvilke beføjelser lov om lovbekendtgørelse nr. 1190 af 11/10-07 giver danske supermarkedskæder til at foretage skjult overvågning i efterforskningsøjemed?”

 

Svar:

 

Tv-overvågningsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1190 af 11. oktober 2007, indeholder navnlig regler om privates adgang til overvågning af områder, der benyttes til almindelig færdsel, og om oplysningspligt ved privates eller offentlige myndigheders tv-overvågning af steder eller lokaler, hvortil der er almindelig adgang, eller af arbejdspladser.

 

Efter tv-overvågningslovens § 1 må private ikke foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel. Ved tv-overvågning forstås vedvarende personovervågning ved hjælp af fjernbetjent eller automatisk virkende tv-kamera eller lignende. Lovens § 2 indeholder visse undtagelser til forbuddet mod tv-overvågning af områder, der benyttes til almindelig færdsel, f.eks. at butikker, hvorfra der foregår detailsalg, kan tv-overvåge egne indgange og facader, og at tv-overvågning kan foretages i overdækkede butikscentre, såfremt overvågningen foretages af den, der har rådighed over området. Disse lovbestemmelser kan bl.a. have betydning for, i hvilket omfang en supermarkedskæde må tv-overvåge uden for et supermarked.

 

Tv-overvågningsloven indeholder derimod ikke regler om, i hvilket omfang en supermarkedskæde må tv-overvåge inde i et supermarked. Med hensyn til tv-overvågning af medarbejderne er dette spørgsmål navnlig reguleret af almindelige ansættelsesretlige principper mv.

 

I det omfang der i forbindelse med tv-overvågningen sker behandling af personoplysninger omfattet af persondataloven, gælder endvidere reglerne i denne lov. Ud over de generelle regler bl.a. om, at indsamling af oplysninger skal ske til udtrykkeligt angivne og saglige formål, er der i persondatalovens kapitel 6 a fastsat særlige regler om tv-overvågning. Det fremgår heraf bl.a., at billedoptagelser med personoplysninger, der optages i forbindelse med tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed, kun må videregives, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke, videregivelsen følger af lov eller videgivelsen sker til politiet i kriminalitetsopklarende øjemed. Endvidere skal sådanne optagelser slettes senest 30 dage efter, at optagelsen er foretaget, medmindre opbevaring i længere tid er nødvendig af hensyn til den dataansvarliges behandling af en konkret tvist. Den dataansvarlige skal i så fald inden fristens udløb underrette den, som tvisten vedrører, og på anmodning udlevere en kopi af optagelsen til den pågældende.

 

Efter tv-overvågningslovens § 3 skal private, der foretager tv-overvågning af steder eller lokaler, hvortil der er almindelig adgang, eller af arbejdspladser, ved skiltning eller på anden tydelig måde oplyse om overvågningen. Denne regel indebærer bl.a., at en supermarkedskæde, der tv-overvåger uden for eller inde i et supermarked, skal oplyse herom ved skiltning eller på anden tydelig måde, og at overvågningen således ikke kan foregå ”skjult”.