Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 823 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

  Christina Toftegaard Nielsen

 


Spørgsmål nr. 823 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes redegøre for, i hvor mange tilfælde en nævning eller domsmand med tørklæde har medvirket ved en retssag, herunder oversende de pågældende sagers afgørelse til udvalget og oplyse, hvordan reglerne er for nævninge og domsmænds brug af politiske og religiøse symboler.”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

 

”Domstolene registrerer ikke oplysninger om lægdommeres religiøse eller politiske tilhørsforhold, herunder om en lægdommer har båret tørklæde i forbindelse med en straffesag. Domstolsstyrelsen har derfor ikke oplysninger om, i hvilket omfang der har været lægdommere, der har båret tørklæde under deltagelsen i en straffesag.

 

Domstolsstyrelsen har således ikke mulighed for at sende kopi af afgørelserne i de sager, hvor der har medvirket lægdommere, der har båret tørklæder.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Domstolsstyrelsen.

 

Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at der ikke i retsplejeloven er fastsat nærmere regler om, i hvilket omfang nævninger og domsmænd må bære politiske eller religiøse symboler i retten.

 

Om der i en konkret sag vil være grundlag for at gribe ind i forhold til en nævnings eller domsmands påklædning, må efter Justitsministeriets opfattelse i givet fald afgøres efter retsplejelovens regler om inhabilitet og eventuelt § 151, hvorefter retsformanden våger over, at retshandlingen foregår med den tilbørlige orden og værdighed.