Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 822 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Carsten Kristian Vollmer

 


Spørgsmål nr. 822 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Hvad kan ministeren oplyse om uroen i Skovparken i Kolding, jf. omtalen i bl.a. artikel i Jydske Vestkysten 6/6-08?

 

Hvordan forholder ministeren sig til, at politiet i Kolding skulle have udtalt, at de ikke har "ressourcer" til at tage sig af urolighederne?

 

Hvilke initiativer tager ministeren for at normalisere forholdene i Skovparken?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Sydøstjyllands Politi har bl.a. oplyst, at Sydøstjyllands Politi igennem længere tid har haft fokus på boligområdet Skovparken i Kolding. Sydøstjyllands Politi har således i tæt samarbejde med Kolding Kommune nedsat forskellige fokusgrupper for at kortlægge de problemer og hændelser, der har været med til at skabe utryghed i området. Bl.a. har der de sidste ca. 2 år været iværksat et særligt problemorienteret projekt vedrørende en gruppe af utilpassede unge fra området, ligesom Skovparken-området har været et særligt indsatsområde i SSP-regi.

 

Den aktuelle uro i området, som omtales i artiklen fra Jydske Vestkysten, kan navnlig henføres til en kernegruppe på 6-8 yngre mænd i alderen 15 til 18 år, som bor i området. Herudover er yderligere ca. 20 yngre mænd under 18 år – som af politiet mere betragtes som ”medløbere” – med til at skabe uro og utryghed i området.

 

Den overordnede koordinering af den samlede myndighedsindsats i forhold til Skovparken-området sker i lokalrådet i Kolding. Den aktuelle situation i området blev således drøftet på et møde i lokalrådet den 27. maj 2008 med deltagelse af bl.a. lokalpolitilederen i Kolding og de relevante forvaltningschefer fra Kolding Kommune. På mødet var der enighed om, at der var behov for straks at iværksætte en tværfaglig og helhedsorienteret forstærket indsats i området.

 

Den forstærkede indsats indebærer bl.a., at der fra politiets side iværksættes øget synlig patruljering, og at der efterforskes meget målrettet mod kriminalitet i området. Der er således rejst sigtelser mod flere af de unge i kernegruppen for bl.a. røveri, vold, hærværk og indbrud. Endvidere er en person – som ikke er en del af de nævnte grupper af unge – varetægtsfængslet for flere indbrud i området.

 

 

I forhold til gruppen af ”medløbere” er der iværksat tiltag med såkaldte bekymringssamtaler med de unge og deres forældre. Endvidere arbejdes der med familiekontrakter, hvor de unge og deres forældre indgår en kontrakt med kommunen med det sigte at ændre de unges adfærd. Med kontrakterne forpligtes de unge og deres forældre f.eks. til at overholde faste sengetider/hjemmetider og søge fritidsjob. Afholdelse af bekymringssamtaler og udfærdigelse af familiekontrakter sker i et tæt samarbejde mellem Kolding Kommune og Sydøstjyllands Politi.

 

Resultaterne af den iværksatte forstærkede indsats for området vil i de kommende måneder blive fulgt meget tæt af de involverede myndigheder.

 

Som det fremgår, er der fra politiets side iværksat en målrettet forstærket indsats i forhold til Skovparken-området, og der er således ikke tale om, at Sydøstjyllands Politi ikke kan tilføre området de ressourcer, som vurderes at være nødvendige for at normalisere forholdene omkring Skovparken.”