Minister for Ligestilling

Velfærdsministeriet

Ligestillingsafdelingen

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 7226 9780

Fax. 7226 9780

E-mail [email protected]

 

ATB/ J.nr. 2008-3853

Folketingets Retsudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 1. juli 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Retsudvalgs brev af 3. juni 2008 følger hermed minister for ligestillings svar på spørgsmål nr. 814 (REU Alm. del), stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 814:

 

”Ministeren bedes redegøre for, om regeringen som led i opfølgningen af Folketingets vedtagelse V 70 vil måle på, hvor mange kvinder, der befries fra bordeller, som får en samtale med en repræsentant fra sociale myndigheder/NGO'er?”

 

 

Svar:

 

Ofre for menneskehandel er berettiget til hjælp og støtte under handlingsplanen til bekæmpelse af menneskehandel. Derfor er der tilbud om akut krisehjælp, sundhedshjælp og medicinsk behandling, social støtte og vejledning om mulighederne for yderligere hjælp på mødesteder og i botilbud. Det er væsentligt, at de fagfolk, som møder udenlandske kvinder i prostitution i Danmark, hvor der opstår mistanke om menneskehandel, oplyser den enkelte om mulighederne for hjælp, herunder samtale med sociale organisationer på området. Det er i dag og skal forblive frivilligt for den enkelte, om denne ønsker at modtage tilbuddet eller ej.

 

Politiet samarbejder med Center mod Menneskehandel og de øvrige sociale organisationer på området i forbindelse med razziaer mod blandt andet bordeller, hvor der forventes at være udenlandske kvinder til stede, og i forbindelse med udvikling af procedurer på området.

 

Jeg har endvidere bedt Justitsministeriet om at bidrage til besvarelse af spørgsmålet. Justitsministeriet har i den forbindelse indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet:

 

”Rigspolitiet har i marts 2008 udarbejdet en beskrivelse af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007. Beskrivelsen indeholder en redegørelse for den samlede politimæssige indsats på området i 2007.

 

Som omtalt i beskrivelsen udsendte Rigspolitiet i oktober 2006 en strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd. Strategien fastlægger en overordnet ramme for, hvordan politiets indsats mod kvindehandel og rufferi yderligere kan intensiveres.

 

Som led i operationaliseringen af strategien har Rigspolitiet i samarbejde med Rigsadvokaten udarbejdet en vejledning til strategien. Vejledningen er udformet som en – klassificeret – manual på 43 sider, der skal supplere strategien og benyttes som et arbejdsredskab i politikredsene i forbindelse med den konkrete behandling af sager i prostitutionsmiljøet og mod prostitutionens bagmænd.

 

Vejledningen indeholder en detaljeret gennemgang af de efterforskningsmæssige overvejelser mv., der kan være relevante i forhold til sager mod prostitutionens bagmænd med henblik på, at samtlige politikredse kan få adgang til og nyttiggøre de erfaringer, som hidtidige efterforskninger på området har givet.

 

Herudover indeholder vejledningen en beskrivelse af sagsbehandlingen, hvor der lægges vægt på skånsom behandling af ofre og vidner. Det fremgår bl.a., at politiet som udgangspunkt bør betragte alle prostituerede kvinder som potentielle ofre for strafbare forhold, og at politiet på den baggrund bør sikre, at kvinder, der træffes i prostitutionsmiljøet, er orienteret om de sociale tilbud, der formidles af relevante myndigheder og organisationer, ligesom politiet bør formidle kontakt mellem kvinden og de relevante myndigheder og organisationer, hvis kvinden giver udtryk for et ønske herom.

 

Rigspolitiet vil – i lighed med 2008 – i begyndelsen af 2009 udarbejde en beskrivelse af politiets indsats på området i 2008. Denne beskrivelse vil indeholde oplysninger fra politikredsene om, hvor mange gange der er formidlet kontakt mellem prostituerede og sociale myndigheder mv.”

 

Jeg kan henholde mig hertil og endvidere oplyse, at Rigspolitiets beskrivelse indgår som bilag i de årlige statusrapporter fra den tværministerielle arbejdsgruppe til bekæmpelse af menneskehandel.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

 

/Mette Seneca Kløve