Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 809 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. juni 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 809 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Af Rigspolitiets beskrivelse af indsatsen mod prostitutionens bagmænd i 2007 fremgår bl.a. følgende:

 

"Det fremgår endvidere, at det i forbindelse med konkrete politiaktioner bør overvejes at underrette relevante sociale organisationer herom, således at disse får mulighed for at være til stede i forbindelse med gennemførelsen af aktioner med henblik på at kunne vejlede og rådgive de prostituerede. Antrufne prostituerede bør således orienteres om de sociale tilbud, der formidles af bl.a. Reden Stop Kvindehandel, Pro Vest, Kompetencecenter Prostitution og udvalgte krisecentre."

 

Hvad er ministerens kommentarer til dette forslag?”

 

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

”Som led i operationaliseringen af Rigspolitiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd har Rigspolitiet i samarbejde med Rigsadvokaten udarbejdet en vejledning til strategien.

Vejledningen er udformet som en – klassificeret – manual på 43 sider, der skal supplere strategien og benyttes som et arbejdsredskab i politikredsene i forbindelse med den konkrete behandling af sager i prostitutionsmiljøet og mod prostitutionens bagmænd.

Vejledningen er nærmere omtalt i Rigspolitiets beskrivelse fra marts 2008 af politiets indsats mod prostitutionens bagmænd i 2007. Det citat fra beskrivelsen, der henvises til i spørgsmålet, stammer fra den omtalte vejledning.

Baggrunden for, at det i vejledningen er anført, at det i forbindelse med konkrete politiaktioner bør overvejes at underrette relevante sociale organisationer, og at antrufne prostituerede bør orienteres om de sociale tilbud, der tilbydes af sociale organisationer mv., er, at alle prostituerede kvinder bør betragtes som potentielle ofre for strafbare forhold. På den baggrund bør politiet sikre, at kvinder, der træffes i prostitutionsmiljøet, er orienteret om de sociale tilbud, der formidles af relevante myndigheder og organisationer, ligesom politiet bør formidle kontakt mellem kvinden og de relevante myndigheder og organisationer, hvis kvinden giver udtryk for et ønske herom.”