Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 786 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Carsten Kristian Vollmer

 


Spørgsmål nr. 786 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Det fremgår bl.a. af ministerens svar på spørgsmål 214, at Statsadvokaten for København og Bornholm hen over sommeren 2007 har fået tilført yderligere ressourcer til behandling af politiklagenævnssager, og at der herudover er taget andre initiativer for at nedsætte sagsbehandlingstiden i politiklagenævnssager.

 

Ministeren bedes oplyse sagsbehandlingstiden i politiklagenævnssager hos Statsadvokaten for København og Bornholm de senest 3 år opgjort halvårligt, dvs. hhv. 1/1-30/6 og 1/7-31/12 (for 2008 indtil nu).”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigsadvokaten, hvortil der henvises:

 

”1. Statsadvokaten for København og Bornholm har udtalt følgende:

 

”Jeg kan i den anledning oplyse, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for afgjorte sager i 1. halvår 2007 var på 296 dage, for afgjorte sager i 2. halvår 2007 247 dage og for afgjorte sager i 2008 indtil den 1. juni 280 dage. Det be­mærkes i den forbindelse, at Rigsadvokaten har oplyst, at det på grund af æn­drede statsadvokatgrænser samt ukorrekt og uensartet registreringspraksis i pe­rioden frem til 1. januar 2007 ikke er muligt på grundlag af journalsystemet at udtrække fyldestgørende oplysninger vedrørende den gennemsnitlige sagsbe­handlingstid på embedsniveau forud for 1. januar 2007.

 

Som anført i spørgsmålet er der ved besvarelsen af spørgsmål nr. 214 fra Fol­ketingets Retsudvalg redegjort for de initiativer, der i løbet af 2007 er taget med henblik på en generel nedbringelse af sagsbehandlingstiden i politiklagenævns­sager, ligesom der er redegjort for ressourcetilførslen til politiklagesagsbe­handlingen hen over sommeren 2007. Der har i forbindelse med gennemførel­sen af disse initiativer været arbejdet målrettet på – og arbejdes fortsat på – at afgøre uafsluttede sager af ældre dato, samtidig med at nyindkomne sager lø­bende behandles med henblik på at sikre den kortest mulige sagsbehandlingstid i disse sager.

 

I løbet af 2. halvår 2007 og i løbet af 2008 er der således fortsat truffet afgø­relse i en række sager, der er indkommet til statsadvokaturen i løbet af 2004-2006. Sagsbehandlingstiden i disse sager har i sagens natur en væsentlig ind­flydelse på den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for afgjorte sager i perioden. Jeg kan i den forbindelse oplyse, at statsadvokaturen i 2008 indtil den 1. juni har truffet afgørelse i 138 sager. Af disse sager var 11 sager indkommet til statsadvokaturen forud for den 1. juni 2006, heraf én sag i 2004 og fire sager i 2005.

 

Med hensyn til antallet af verserende sager kan jeg oplyse, at der pr. 1. juni 2008 var 184 verserende sager mod 256 i august 2007. Ud af de sager, der pr. dags dato er verserende, er 33 sager indkommet til statsadvokaturen før 1. juli 2007, og disse sager vil således også i den kommende tid – i takt med at sagerne afgøres – have en væsentlig indflydelse på den gennemsnitlige sagsbehand­lingstid for afgjorte sager. 

 

Som anført i min udtalelse til brug for besvarelsen af spørgsmål nr. 214 fra Fol­ketingets Retsudvalg er det fortsat min opfattelse, at det med de initiativer, der er taget, vil være muligt at sikre en nedbringelse af sagsbehandlingstiden i poli­tiklagenævnssager.”

 

2. Jeg kan henholde mig til det, statsadvokaten har anført.

 

Jeg kan endvidere henvise til det, som jeg anførte i min udtalelse til brug for besvarelsen af spørgsmål nr. 214 (Alm. del) af 11. marts 2008, og supplerende oplyse, at jeg for nylig har offentliggjort ”Anklagemyndighedens mål 2008” med en beskrivelse af målsæt­ninger og de fokusområder, som anklagemyndigheden særligt vil arbejde med.

 

Det fremgår af ”Anklagemyndighedens mål 2008”, at rigsadvokaturen – som opfølg­ning på tiltagene i de regionale statsadvokaturer om en mere effektiv sagsbehandling af sager vedrørende klager over politiet – har sat mål om hurtigere behandling i 2008 af denne type klagesager.

 

Det er således målet for 2008, at statsadvokaterne i 60 % af klagesagerne træffer afgø­relse inden 4 måneder, og at Rigsadvokaten i 80 % af klagesagerne træffer afgørelse inden 60 dage.

 

Som det fremgår af min udtalelse til brug for besvarelsen af spørgsmål nr. 214 (Alm. del) vil spørgsmålet om sagsbehandlingstiden i sager vedrørende klager over politiet også fremover være et helt centralt indsatsområde for samtlige regionale statsadvokater og for Rigsadvokaten.”