Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 780 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 780 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Er der nogen juridiske forhindringer for at etablere en offentlig domsdatabase?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der oplyser følgende:

 

”Som oplyst tidligere i justitsministerens svar på spørgsmål nr. 737 fra Folketingets Retsudvalg vil det være teknisk muligt at trække de domme, der ligger i domstolenes sagsbehandlingssystemer, ud i en relationsdatabase.

 

Som det også er nævnt i svaret på spørgsmål nr. 737, har Domstolsstyrelsen imidlertid ikke adgang til de data, der ligger i domstolenes sagsbehandlingssystemer. I forbindelse med etablering af en domsdatabase vil der derfor kunne opstå spørgsmål om, hvorvidt der er behov for at skabe et klart retsgrundlag for adgangen til de pågældende data, f.eks. ved en ændring af retsplejeloven. Derudover vil det være nødvendigt at sikre, at etableringen af en domsdatabase ikke giver problemer i forhold til f.eks. statsstøttereglerne. Hertil kommer, at der i relation til hver enkelt dom vil skulle tages stilling til om og i givet fald i hvilket omfang, der vil skulle foretages anonymisering efter reglerne i bl.a. persondataloven og i henhold til de vilkår, som Datatilsynet måtte fastsætte for domsdatabasen.

 

Der vil således være udgifter forbundet med den manuelle behandling og anonymisering af de enkelte domme.

 

Domstolsstyrelsen skal dog i øvrigt bemærke at styrelsen som tidligere oplyst i forbindelse med besvarelsen af spørgsmål nr. 736 ikke har endeligt besluttet, hvordan opgaverne med at anonymisere og indlægge dommene i en domsdatabase kan udføres.

 

Endelig vil der – afhængig af den model, der vælges – skulle tages stilling til, om der er behov for særlige betalingsregler i relation til domsdatabasen.”