Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 763 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 

 


Spørgsmål nr. 763 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvilke tiltag forestiller ministeren sig, at den danske regering i samarbejde med Folketinget kunne tage for at gøre det langt mindre attraktivt at bedrive rufferi i Danmark?”

 

Svar:

 

Straffeloven indeholder en række bestemmelse, der kriminaliserer rufferi eller anden form for bagmandsvirksomhed i relation til prostitution. Efter straffelovens § 228 (om rufferi) straffes således den, der bl.a. for vindings skyld forleder nogen til kønslig usædelighed med andre, eller som holder bordel, med fængsel indtil 4 år. Endvidere straffes med fængsel indtil 3 år eller under formidlende omstændigheder med bøde den, der bl.a. fremmer kønslig usædelighed ved for vindings skyld at optræde som mellemmand, eller som udnytter en andens erhverv ved kønslig usædelighed, jf. straffelovens § 229.

 

For så vidt angår den politimæssige indsats på området har Rigspolitiet i oktober 2006 udsendt en strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd. Strategien fastlægger en overordnet ramme for, hvordan indsatsen mod rufferi og kvindehandel kan intensiveres. Strategien er tilgængelig på www.politi.dk.

 

Som led i operationaliseringen af indsatsen har Rigspolitiet i samarbejde med Rigsadvokaten udarbejdet en vejledning til strategien. Denne vejledning er en – klassificeret – manual, der skal supplere strategien og benyttes som redskab i politikredsene i forbindelse med den konkrete behandling af sager i prostitutionsmiljøet og mod prostitutionens bagmænd.

 

Vejledningen indeholder en detaljeret gennemgang af de efterforskningsmæssige overvejelser mv., der kan være relevante i forhold til sager mod prostitutionens bagmænd med henblik på, at samtlige politikredse kan få adgang til og nyttiggøre de erfaringer, som hidtidige efterforskninger på området har givet.

 

Vejledningen indeholder en beskrivelse af det retsgrundlag, der er relevant i forbindelse med efterforskningen af sager mod prostitutionens bagmænd. Vejledningen beskriver de relevante straffelovsbestemmelser, herunder bestemmelserne vedrørende menneskehandel og rufferi, og reglerne vedrørende mellemmandsaktiviteter behandles. Endvidere er der omtale af relevante bestemmelser om menneskesmugling, der kan være af betydning i forbindelse med konkret efterforskning.

 

Vejledningen indeholder desuden en nærmere beskrivelse af opgavefordelingen mellem Rigspolitiet og politikredsene i forbindelse med indsatsen mod prostitutionens bagmænd.

 

Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af 9. april 2008 af spørgsmål nr. 208 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del).

 

Som anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en hurtigt-arbejdende kommission, der skal se på de positive og negative følgevirkninger af en kriminalisering af sexkunder (B 96 – folketingsåret 2007-08, 2. samling) har Rigspolitiet tilkendegivet, at politiet i 2008 fortsat vil arbejde med gennemførelsen af strategien mod prostitutionens bagmænd og intensivere indsatsen yderligere, navnlig med henblik på at sikre iværksættelse og gennemførelse af den proaktive og målrettede efterforskningsmæssige indsats mod disse bagmænd. Indsatsen mod prostitutionens bagmænd vil således blive opprioriteret og tilført flere ressourcer i 2008.

 

Som det fremgår, er rufferi og andre former for bagmandsvirksomhed mv. i relation til prostitution allerede strafbart efter gældende lovgivning. Endvidere er der i de seneste år iværksat en styrket politimæssig indsats i forhold til bl.a. prostitutionens bagmænd. På denne baggrund er der efter Justitsministeriets opfattelse på det foreliggende grundlag ikke anledning til at foretage lovændringer mv. på området.

 

 

­­­