Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 761, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 761 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Er det korrekt, at en person, som arbejder på lager og engang imellem skal flytte en lastbil, har et førerkort, der skal ”tømmes”, og faktisk kan miste sit kørekort, hvis det ikke sker?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:

 

”I køretøjer, der anvendes til vejtransport af personer eller gods, som er omfattet af reglerne om køre- og hviletid, skal der anvendes kontroludstyr i form af et kontrolapparat.

 

Er køretøjet udstyret med et digitalt kontrolapparat, skal føreren i medfør af artikel 15, stk. 2, i kontrolapparatforordningen anvende sit førerkort hver dag, fra det øjeblik køretøjet overtages.

 

Transportvirksomheden skal på forlangende forevise data, der er overført fra førerkort, til politiet, jf. artikel 14, stk. 2, i kontrolapparatforordningen.

 

Det følger af § 7, stk. 1 og 3, i bekendtgørelsen om køre- og hviletid, at transportvirksomheden skal overføre, gemme og sikre samtlige data, der er registreret i det digitale kontrolapparat og på førerkort, der anvendes af førere, som udfører kørsel for virksomheden. Dette skal ske fra førerkort mindst hver 21. dag. Såfremt transportvirksomheden ikke opfylder forpligtelserne i § 7, kan virksomheden straffes med bøde, jf. § 12, stk. 2, i køre- og hviletidsbekendtgørelsen.

 

En fører skal på begæring fra transportvirksomheden aflevere sit førerkort, således at transportvirksomheden kan overføre, gemme og sikre data fra kortet, jf. § 9, stk. 2, i køre- og hviletidsbekendtgørelsen. Såfremt dette ikke sker, kan føreren straffes efter § 12, stk. 2, i køre- og hviletidsbekendtgørelsen.

 

Det fremgår af færdselslovens § 125, stk. 1, nr. 6, at såfremt en fører inden for en periode på 3 år har gjort sig skyldig i tre forhold vedrørende kontrolapparatet, der er omfattet af de forordninger, der er nævnt i § 86 a, stk. 1, eller af forskrifter, der er udstedt i medfør af § 86 a, stk. 1, skal førerretten frakendes betinget.”

 

Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at al vejtransport i form af godstransport med køretøj, hvis største tilladte totalvægt inkl. påhængs- eller sættevogn overstiger 3,5 ton, og personbefordring med bus som udgangspunkt er omfattet af køre- og hviletidsreglerne.

 

En række køretøjer er dog undtaget fra reglerne, jf. køre- og hviletidsforordningens artikel 2 og 13, jf. § 2 i køre- og hviletidsbekendtgørelsen. Dette gælder bl.a. køretøjer, der udelukkende anvendes på veje inden for trafikknudepunkter som f.eks. havne, jernbaneterminaler og vejtransportcentre.