Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 757 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 757 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes tilsende udvalget det materiale, som har lagt til grund for regeringens beslutning om at indføre et forbud for dommere mod at bære religiøse symboler, herunder juridiske notater og redegørelser om retstilstanden i andre lande.”

 

Svar:

 

Der vedlægges kopi af et notat af 13. maj 2008 om beklædning m.v. ved domstolene i andre lande, som er udarbejdet af Udenrigsministeriet, til brug for regeringens overvejelser om en eventuel lovgivningsmæssig regulering af spørgsmålet om at bære synlige religiøse og politiske symboler ved domstolene. Dette notat har Justitsministeriet i medfør af princippet om meroffentlighed (jf. offentlighedslovens § 4, stk. 1, 2. pkt.) bl.a. udleveret til Ritzaus Bureau i forbindelse med behandlingen af en anmodning om aktindsigt i det materiale, der har dannet grundlag for regeringens drøftelser om brug af synlige religiøse og politiske symboler ved domstolene.  

 

For så vidt angår det øvrige materiale, der har dannet grundlag for regeringens drøftelser om brug af synlige religiøse og politiske symboler ved domstolene, finder Justitsministeriet ikke grundlag for at fravige praksis, hvorefter oplysninger om den interne beslutningsproces i regeringen normalt aldrig videregives til Folketinget.  

 

Justitsministeriet kan oplyse, at det nævnte materiale er udarbejdet af myndigheder til brug for møder mellem ministre (regeringens Koordinationsudvalg) med henblik på overvejelser om, hvorvidt der skal iværksættes et lovgivningsinitiativ på det omhandlede område, og derfor ikke er omfattet af retten til aktindsigt, jf. offentlighedslovens § 2, stk. 1, 2. pkt., og § 10, nr. 1.