Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 749 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 749 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”I forlængelse af svar på spørgsmål 547 bedes ministeren redegøre for, i hvilke tilfælde et menneske kan være tvunget til prostitution, uden at der er tale om menneskehandel?”

 

Svar:

 

Efter straffelovens § 262 a om menneskehandel straffes den, der rekrutterer, transporterer, overfører, huser eller efterfølgende modtager en person, hvor der anvendes eller har været anvendt ulovlig tvang, frihedsberøvelse, trusler, retsstridig fremkaldelse, bestyrkelse eller udnyttelse af en vildfarelse eller anden utilbørlig fremgangsmåde med henblik på udnyttelse af den pågældende ved bl.a. kønslig usædelighed, herunder prostitution.

 

Hvis en person er ”tvunget” til prostitution, vil der således være tale om menneskehandel i straffelovens forstand, hvis den pågældende er eller har været udsat for en behandling som beskrevet ovenfor i straffelovens § 262 a, og hensigten hermed har været at udnytte den pågældende ved prostitution. Det kan efter Justitsministeriets opfattelse umiddelbart give anledning til tvivl, om en person i praksis af en anden person kan være ”tvunget” til prostitution, uden at den pågældende er eller har været udsat for en behandling som omfattet af straffelovens § 262 a, og der ses ikke i retspraksis at være afgørelser, der nærmere kan belyse dette spørgsmål.