Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 746 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 746 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes i fortsættelse af spørgsmål 744 og 745 oplyse, hvilke lande i EU der ikke har oprettet et erstatningsnævn til voldtægtsofre, og om ministeren vil drøfte de manglende nævn med relevante parter for at lægge pres på for at få oprettet sådanne?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Erstatningsnævnet, der har udtalt følgende:

 

”Det fremgår af hjemmesiden

http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/cv_information_da.htm, at følgende lande har underrettet EU-Kommissionen om, at de har oprettet et organ nogenlunde svarende til det danske Erstatningsnævn, jf. reglerne i Rådets direktiv 2004/80/EF af 29. april 2004 om erstatning til ofre for forbrydelser:

 

·        England,

·        Irland,

·        Spanien,

·        Portugal,

·        Belgien,

·        Nederlandene,

·        Luxemburg,

·        Østrig,

·        Slovenien,

·        Tjekkiet,

·        Slovakiet,

·        Sverige,

·        Finland,

·        Estland,

·        Litauen,

·        Ungarn og

·        Polen

 

Følgende lande har ikke underrettet EU-Kommissionen om, at der er oprettet et organ svarende til Erstatningsnævnet:

 

·        Frankrig,

·        Tyskland,

·        Italien,

·        Letland,

·        Rumænien,

·        Bulgarien og

·        Grækenland.

 

Det bemærkes dog, at Erstatningsnævnet har viden om, at Frankrig og Tyskland har oprettet lignende organer. Indberetning herom synes imidlertid ikke foretaget.”

 

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet Udenrigsministeriet om at indhente oplysning om, hvorvidt Italien, Letland, Rumænien og Bulgarien har oprettet et organ svarende til Erstatningsnævnet. Justitsministeriet har i den forbindelse fået oplyst, at der i Bulgarien er oprettet et organ svarende til Erstatningsnævnet.

 

Når Justitsministeriet har modtaget oplysninger om de øvrige ovennævnte lande, vil ministeriet vende tilbage til sagen.

 

Efter det ovennævnte direktiv skal alle EU-medlemsstater sikre, at der findes en ordning for erstatning til ofre for forsætlige voldsforbrydelser. En person, der søger om erstatning i anledning af en sådan forbrydelse begået i en anden medlemsstat end der, hvor den pågældende har sit sædvanlige opholdssted, skal efter direktivet have ret til at indgive ansøgningen til en myndighed i sit hjemland, som herefter bistår med at sende sagen videre til myndighederne i det land, hvor forbrydelsen er begået.

 

Efter direktivet skal medlemsstaterne underrette Kommissionen om gennemførelsen af direktivet, herunder hvilke myndigheder der er udpeget til at behandle de nævnte erstatningssager. Kommissionen skal endvidere senest den 1. januar 2009 forelægge en rapport om anvendelsen af direktivet.

 

På den anførte baggrund er der efter Justitsministeriets opfattelse ikke på det foreliggende grundlag anledning til at tage særlige initiativer i forhold til de øvrige EU-lande på dette område.