Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 739 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 739 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Hvad kan ministeren oplyse om hændelsesforløbene vedrørende fodboldfans smadring af togvogne i forbindelse med fodboldkampe og politiets indsats i den sammenhæng?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Østjyllands Politi har for så vidt angår kampen den 11. maj 2008 mellem AGF og Brøndby IF bl.a. oplyst, at man dagen igennem i forbindelse med afviklingen af politiets samlede indsats havde fokus på tilskuerne fra Brøndby.

 

Efter kampen tog flere grupper af Brøndby-fans til Århus Banegård, hvorfra de kl. 19.53 tog toget mod København.

 

Da såvel tilstedeværende politipersonale som DSB-personale på toget vurderede, at der ikke var tegn på begyndende uroligheder, besluttedes det at undlade at sende politi med toget.

 

Københavns Vestegns Politi har bl.a. oplyst, at politikredsen mandag den 12. maj 2008 kl. 00.08 modtog en telefonisk anmodning fra Banedanmark om assistance til at tømme et tog for Brøndby-fans. Ifølge Banedanmarks oplysninger var flere passagerer blevet truet til at stige af toget i Roskilde, mens de resterende passagerer – herunder Brøndby-fans – var i færd med at forøve hærværk i toget på vej mod Høje-Taastrup Station.

 

Der blev straks sendt en politistyrke til Høje-Taastrup Station for at bistå Banedanmark. Det blev aftalt, at toget skulle ankomme til stationen kl. 00.22. Indsatsstyrken, som bestod af 12 medarbejdere, ankom til stationen kl. 00.19. Yderligere var der tilkaldt assistance fra Københavns Politi.

 

Ved politipersonalets ankomst kunne det konstateres, at toget i strid med det aftalte allerede var kørt ind på perronen, og at hovedparten af togets passagerer allerede havde forladt toget. Det var derfor ikke muligt præcist at fastlægge, hvem der havde været med som passagerer.

 

Der blev foretaget gerningsstedsundersøgelse til brug for den videre efterforskning.

 

Københavns Politi har bl.a. oplyst, at Københavns Politi bistod Østjyllands Politi med en indsatsdeling i forbindelse med kampen i Århus. Delingen blev indsat i byen før kampen med henblik på at dæmpe eventuelle voldelige fans, ligesom den stod til rådighed såvel under som efter kampen.

 

Det tilføjes, at Rigspolitiet har indledt et løbende samarbejde med DSB og andre transportører med henblik på informationsveksling i relation til kampe, hvor der kan være risiko for uro.”