Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 737 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 737 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ser ministeren noget teknisk problem i at få data trukket ud af det nuværende DSI-system og ind i en relationsdatabase, f.eks. PostGreSQL eller MySQL (som er Open Source), Microsoft SQL Server eller Oracle?”

 

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

 

"Byretternes juridiske specialsystemer (DSI-systemet) lagrer allerede nu sagsdata i en Oracle database, bortset fra tekstdokumenter. Dokumenter – breve, retsbøger, domme mm. – opbevares i filformatet DSI-Text i særlige filstrukturer på serverdrev, og lagres således ikke i Oracle databasen. Domme og retsbøger i straffesager opbevares dog i en særskilt DSI-base applikation kaldet ”Tekst database”. De tekstdokumenter, som lagres udenfor databasen, hentes fra filstrukturen via Oracle databasens fletfelter om sagens data.

 

Den etablerede databasestruktur i Oracle er opbygget særegent for at kunne fungere med de juridiske specialsystemer (DSI-system). Det vil derfor være en omfattende opgave at overføre data til en normalt opbygget relationsdatabase, da data skal fundamentalt omstruktureres. Den nuværende funktionalitet, herunder de udviklede ’stored procedures’ (programmer udviklet til at kalde databasen), vil skulle omprogrammeres. Dette skønnes at ville indebære betragteligt udgifter.

 

Herudover gemmes dokumenterne i DSI-Text formatet. Dette format er teknologisk forældet og kan med stor sandsynlighed ikke læses udenfor Danmarks Domstole. Konverteringen af dokumenterne til et fællesoffentligt format (eksempelvis ODF eller OOXML) vil være en omfattende opgave og indebære betydelige udgifter.

 

Der vil sandsynligvis være færre tekniske problemer involveret i at overføre data og dokumenter fra de overordnede retters system. Data- og dokumentmængden i disse retter er dog langt mindre end for byretternes vedkommende."