Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 73 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. december 2007.
Lene Espersen
/
 Lars Hjortnæs
Spørgsmål nr. 73 af 4. december 2007 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):
â€Vil ministeren tage initiativ til at sikre, at alle indsatte i fængslerne skal afgive en dna-prøve til politiet? I benægtende fald bedes ministeren redegøre nærmere for begrundelsen herfor.â€
Svar:
Efter reglerne i den særlige lov herom fører Rigspolitiet Det Centrale Dna-profil-register, der tjener som internt arbejdsregister for politiet i forbindelse med identifikation af personer.
I Dna-profil-registeret må optages dna-profiler af personer, som er eller har været sigtet for en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover, eller for en overtrædelse af straffelovens § 235, stk. 2 (om besiddelse af børnepornografi), hvis dna-analysen er udført i den pågældende sag på grundlag af biologisk materiale udtaget efter reglerne i retsplejelovens kapitel 72 (om legemsindgreb), jf. 2, stk. 2, nr. 1, i lov om Det Centrale Dna-profil-register.
Efter en ændring af loven om Det Centrale Dna-profil-register i 2005 er der ens regler for dette register og Fingeraftryksregisteret med hensyn til, hvem der må optages i registrene. Kriterierne for optagelse i registrene er fastsat for at sikre, at registrene kun indeholder oplysninger om personer, der har gjort sig skyldige i lovovertrædelser af en sådan grovhed, at det er rimeligt, at oplysningerne findes i registrene, jf. Folketingstidende 1988-89, tillæg A, spalte 2237.
Efter Justitsministeriets opfattelse har de regler om optagelse i Dna-profil-registeret, der senest er ændret i 2005, en hensigtsmæssig udformning, og der er efter Justitsministeriets opfattelse ikke grundlag for at ændre reglerne med henblik på, at alle strafafsonere optages i Dna-profil-registeret.