Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 678 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 678 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvilke praktiske problemer vil der være i at lave et bødesystem, hvor bødernes størrelse afhænger af lovovertræderens indtægt?”

 

Svar:

 

I lyset af sammenhængen med spørgsmål nr. 679 går jeg ud fra, at spørgsmålet vedrører bøder for overtrædelse af færdselsloven.

 

På færdselslovens område opereres der allerede i dag med indtægtsbestemte bøder. Det fremgår således af færdselslovens § 117 b, at bøder idømt som følge af spirituskørsel eller kørsel i frakendelsestiden bl.a. udmåles under hensyntagen til den pågældendes indtægtsforhold på gerningstidspunktet.

 

Det er Justitsministeriets opfattelse, at det vil være forbundet med ganske betydelige administrative konsekvenser at udvide ordningen med indtægtsbestemte bøder til samtlige overtrædelser af færdselsloven.

 

Der kan i den forbindelse henvises til forarbejderne til lov nr. 475 af 31. maj 2000 om ændring af færdselsloven (Bødefastsættelse). Det anføres heri, at bødefastsættelsen på færdselslovens område i høj grad er baseret på standardbødetakster, og at der ved udmålingen af bøder kun i mindre omfang tages hensyn til de konkrete omstændigheder ved overtrædelsen og gerningsmandens personlige forhold. Det anføres endvidere, at færdselslovsområdet er kendetegnet ved, at der set i forhold til overtrædelser af anden særlovgivning er tale om et meget betydeligt antal overtrædelser. Endelig anføres det, at langt de fleste overtrædelser af færdselsloven afgøres administrativt ved bødeforlæg, og at de nævnte forhold taler for, at der særligt på færdselslovområdet er behov for klare og enkle regler, der gør administrationen let håndterlig.