Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 677 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 677 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvilke ”rabatordninger” eksisterer i dag på bøder fra politiet i forhold til indtægt?”

 

Svar:

 

I lyset af sammenhængen med spørgsmål nr. 679 går jeg ud fra, at spørgsmålet vedrører bøder for overtrædelse af færdselsloven.

 

Det følger af færdselslovens § 118 a, stk. 1, at bøder for overtrædelse af loven og for overtrædelse af forskrifter, der udstedes i medfør af loven, udmåles til beløb, der er delelige med 500 kr.

 

Af færdselslovens § 118 a, stk. 2, følger, at bøder til personer med særlig lav indkomst kan udmåles til beløb, der ikke er delelige med 500 kr. Sådanne bøder kan dog ikke fastsættes til beløb under 300 kr.

 

Der er endvidere praksis for, at bøden nedsættes for visse persongrupper.

Det fremgår af Rigsadvokatens meddelelse nr. 4/2000 om sanktionspåstande mv. i færdselssager, at bøder til unge under 18 år generelt nedsættes til det halve beløb, dog minimum 300 kr. Desuden kan bøder til personer med særlig lav indtægt nedsættes til det halve beløb, dog mindst 300 kr. I disse tilfælde skal der foretages en konkret vurdering af den pågældendes indtægtsforhold på gerningstidspunktet. I relation til nedsættelsen anses en indtægt, der er væsentlig mindre end dagpengebeløbet for en fuldtidsbeskæftiget, som særlig lav.

 

Det påhviler den sigtede at fremlægge den fornødne dokumentation for, at han eller hun har en særlig lav indtægt, eksempelvis ved fremlæggelse af årsopgørelser eller lignende.