Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 674 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 674 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) af 30. april 2008:

 

”Mener ministeren, at der er en retvisende vejledning, når Statsforvaltning Syddanmark i en værgemålsetablering – et såkaldt § 5-værgemål – oplyser, at ”beløb på over 75.000 kr. skal indsættes i en forvaltningsafdeling i en bank”, når statsforvaltningen i praksis kræver, at hele formuen over 20.000 kr. skal placeres i en bank?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Civilstyrelsen.

 

Civilstyrelsen har oplyst følgende:

 

”Det fremgår af værgemålslovens § 16, at en lang række personer og institutioner kan søge om etablering af værgemål. En potentiel ansøger kan via statsforvaltningernes og Civilstyrelsens hjemmesider indhente overordnet information om, hvad værgemål er, og hvilke regler der i øvrigt gælder, hvis der etableres et værgemål, ligesom der på hjemmesiderne er henvist til de regler, der gælder på området.

 

Reglerne på værgemålsområdet er mangfoldige og detaljerede, og det er næppe muligt via den overordnede information, som der bør gives via en hjemmeside, at redegøre for alle detaljer på værge-målsområdet.

 

Det fremgår blandt andet af værgemålslovens § 35, at kontante midler, aktier, obligationer, pantebreve og andre værdipapirer omfattet af et værgemål skal bestyres i en forvaltningsafdeling knyttet til et pengeinstitut, som justitsministeren har godkendt hertil.

 

Dette udgangspunkt modificeres i værgemålsbekendtgørelsens § 35, stk. 1, hvorefter det kun er, hvis formuen er på 75.000 kr. eller derover, at den skal bestyres i en godkendt forvaltningsafdeling.

 

Værgen forvalter de midler, der ikke skal bestyres i en forvaltningsafdeling, jf. værgemålsbekendtgørelsens § 36. De midler, som værgen på denne måder forvalter, skal indsættes på en konto i et pengeinstitut oprettet i navnet på den, som er under værgemål, jf. § 4 i værgemålsbekendtgørelsen.

 

Uanset om formuen bestyres i en godkendt forvaltningsafdeling eller forvaltes af værgen kræver forbrug af formuen statsforvaltningens godkendelse, jf. værgemålslovens § 39.

 

Værgen kan i øvrigt af indtægten, uanset om en eventuel formue forvaltes af værgen eller bestyres i en godkendt forvaltningsafdeling, lade et beløb på op til 20.000 kr., eller hvad der derudover må anses for nødvendigt til løbende udgifter, stå på en særskilt konto i et pengeinstitut tilhørende den, som er under værgemål.

 

I ”Vejledning til værger”, pkt. 4.1, er der nærmere redegjort for ovennævnte regler.

 

Vejledningen er tilgængelig på statsforvaltningernes og Civilstyrelsens hjemmesider, ligesom vejledningen efter det oplyste fra Statsforvaltning Syddanmark udleveres til værgen i forbindelse med værgebeskikkelsen, medmindre den pågældende er blevet orienteret om reglerne.”

 

Statsforvaltningen Syddanmarks vejledning til værger vedlægges.