Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 669 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 669 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren med henvisning til, at den fodboldspiller, som udførte det spark, som fremgår af følgende link, er blevet idømt en strafferetlig sanktion, oplyse, om der efter dansk strafferet er mulighed for at straffe lignende tilfælde i Danmark, og om der hidtil har været den slags sager i Danmark?

http://www.youtube.com/watch?v=tC_c_71Cbcg”

 

Svar:

 

Straffelovens bestemmelser om vold i §§ 244-246 finder som udgangspunkt også anvendelse i forbindelse med vold begået under udøvelsen af sport mv.

 

Det er dog i den juridiske litteratur anført, at legemsangreb, som forekommer under udøvelsen af sport – i hvert fald i det omfang de er i nogenlunde overensstemmelse med den pågældende idræts regler og praksis – må anses som legitimerede f.eks. ved deltagernes (stiltiende) samtykke, jf. bl.a. Vagn Greve mfl.: Kommenteret straffelov – Speciel del, 8. udgave (2005), side 325.

 

Det vil bero på en konkret vurdering af den enkelte sags omstændigheder, om legemsangreb, som har fundet sted i forbindelse med udøvelsen af sport, og som ligger uden for rammerne af, hvad der er tilladt i den pågældende sport, må anses for omfattet af straffelovens bestemmelser om vold eller alene vil blive sanktioneret i medfør af de relevante sportslige regler, som eksempelvis kan give mulighed for karantæne eller lignende.

 

For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt der har været lignende sager i Danmark, henvises til vedlagte besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 70 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del), der indeholder en gennemgang af en række afgørelser vedrørende vold mod fodbolddommere og vold mellem deltagere i sportskampe.