Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 667 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 667 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes uddybe svaret på spørgsmål 450. Ministeren bedes herunder

·        oplyse, hvilke overvejelser den konkrete sag giver ministeren anledning til,

·        kommentere de to hovedanker i det pÃ¥gældende Ã¥bne brev, det vil sige henholdsvis muligheden for at varetægtsfængsle i længere tid end en mulig dom i smÃ¥sager og det forhold, at udlændinge afskrækkes fra at fÃ¥ deres sager prøvet i 2. instans, og

·        oplyse, om ministeren mener, at varetægtsfængslingen var i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der har udtalt følgende:

 

”Som anført i min udtalelse til brug for Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 450 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) beror afgørelsen af, om der er grundlag for varetægtsfængsling efter udlændingelovens § 35, på en helt konkret vurdering fra domstolenes side.

 

Jeg kan endvidere oplyse, at forsvareren i sagen har søgt Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at få fængslingsspørgsmålet prøvet i Højesteret. Nævnet har endnu ikke truffet afgørelse om, hvorvidt ansøgningen kan imødekommes.

 

På den baggrund finder jeg ikke på nuværende tidspunkt at burde knytte yderligere bemærkninger til den konkrete sag.

 

Mere generelt kan jeg imidlertid oplyse, at Procesbevillingsnævnet for nylig har meddelt tilladelse til, at to sager om udvisning af EU-statsborgere indbringes for Højesteret. Spørgsmål om varetægtsfængsling af EU-statsborgere har i et vist omfang sammenhæng med spørgsmålet om, hvorvidt de pågældende kan udvises.

 

Jeg vil, når Højesteret har truffet afgørelse i de to sager, overveje eventuelle ændringer i min meddelelse nr. 5/2006 om behandlingen af sager mod udlændinge, hvor der er spørgsmål om udvisning på grund af strafbart forhold, herunder i det afsnit om vare­tægtsfængsling efter udlændingelovens 35, som findes i meddelelsen. I den forbin­delse vil jeg inddrage de synspunkter, der har været fremme i den foreliggende sag. Eventuelle ændringer vil blive drøftet med Integrationsministeriet.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Rigsadvokaten.