Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 660 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 660 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvilke juridiske rettigheder mener ministeren at en imam har i Danmark fra et godkendt henholdsvis ikke godkendt muslimsk trossamfund i forhold til indgåelse og ophævelse af ægteskaber?

Der henvises til en artikel i Ekstra Bladet den 21. april 2008, hvoraf det fremgår, at den muslimske forening, Nour Hak, og dets imam, Hussein Khoudour, er involveret i ægteskabsformidling og skilsmisse (uden at være godkendt til dette af staten) og i et konkret tilfælde har forlangt 200.000 kr. fra en i Danmark bosiddende muslimsk kvinde for at tillade, at hun lader sig skille.”

Svar:

 

Der henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 657 fra Folketingets Retsudvalg, hvoraf fremgår, at en imam fra et godkendt trossamfund kan ansøge om bemyndigelse til at foretage vielser i Danmark med borgerlig gyldighed her i landet. En imam fra et trossamfund, der ikke er godkendt, kan ikke få bemyndigelse til at foretage vielser med borgerlig gyldighed.

 

Imamer har ikke mulighed for at bevilge skilsmisse efter dansk ret, uanset om trossamfundet er godkendt eller ej. Skilsmisse gives ved bevilling af statsforvaltningen eller ved dom af domstolene.