Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 657 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 657 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvilken rolle tilfalder en imam i det danske samfund i forbindelse med indgåelse og ophør af ægteskaber?

Der henvises til en artikel i Ekstra Bladet den 21. april 2008, hvoraf det fremgår, at den muslimske forening, Nour Hak, og dets imam, Hussein Khoudour, er involveret i ægteskabsformidling og skilsmisse (uden at være godkendt til dette af staten) og i et konkret tilfælde har forlangt 200.000 kr. fra en i Danmark bosiddende muslimsk kvinde for at tillade, at hun lader sig skille.”

Svar:

 

Justitsministeriet kan oplyse, at en religiøs sammenslutning i Danmark kan ansøge Familiestyrelsen om at blive godkendt som trossamfund. Dette er en forudsætning for, at præster i det pågældende trossamfund kan ansøge om bemyndigelse til at foretage vielser i Danmark med juridisk gyldighed.

 

En vielse foretaget her i landet har kun juridisk gyldighed i Danmark, hvis præsten fra trossamfundet har en bemyndigelse dertil. Dette er dog ikke til hinder for, at præster uden bemyndigelse foretager religiøse vielser – f.eks. at en imam foretager en muslimsk vielse. En sådan vielse har imidlertid ingen juridisk gyldighed i Danmark.

 

Da en sådan religiøs vielse ikke har juridisk gyldighed i Danmark, vil parterne ikke efterfølgende kunne opnå skilsmisse efter dansk ret, idet der ikke er noget juridisk gyldigt ægteskab at opløse. Dette er dog ikke til hinder for, at parterne med bistand fra en imam opnår skilsmisse efter muslimsk tradition.

 

Det er kun statsforvaltningen eller domstolene, der kan bevilge skilsmisse med gyldighed i Danmark. En skilsmisse forudsætter imidlertid som nævnt, at ægteskabet er gyldigt efter dansk ret. Skilsmisse kræver ikke tilladelse fra f.eks. en imam.