Retsudvalget

Folketinget

Christiansborg

1240 København K

 

Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 655 stillet af folketingets retsudvalg efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) den 28. april 2008.

 

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Helge Sander

 


Spørgsmål nr. 655 stillet af folketingets retsudvalg efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) den 28. april 2008 til Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling.

 

Spørgsmål 655

 

Vil ministeren redegøre for, hvorfor børn under 15 år ikke er tilknyttet forældres

digitale signatur i henhold til artikel i Computerworld den 23. april 2008?

 

Svar

 

Jeg er meget enig i, at det er en væsentlig problemstilling, der beskrives i artiklen i Computerworld fra 23. april 2008.

 

Jeg har derfor drøftet problemstillingen med mine embedsmænd, og jeg vil gerne starte med at understrege, at der ikke findes nogen nem løsning.

 

Den digitale signatur er et tilbud til den enkelte borger om en entydig personlig elektronisk identitet, der for eksempel kan anvendes til elektronisk underskrift og identifikation i forbindelse med anvendelse af digitale selvbetjeningsløsninger.

 

Der er ikke tilknyttet yderligere information eller funktioner til signaturen.

 

Det skyldes for det første, at de informationer som signaturen indeholder, er offentligt tilgængelige, hvorfor signaturen ikke kan indeholde personfølsomme oplysninger eller CPR-numre. Det ville være i strid med Persondataloven.

 

For det andet er selve signaturen baseret på internationale standarder, der definerer, hvad signaturen skal indeholde. På linie med andre landes digitale signaturer er omfanget af informationer indeholdt i signaturen minimeret med henblik på at skabe størst mulig interoperabilitet mellem signaturer.

 

Et ønske om at koble forældre og børns CPR-numre er derfor en problemstilling, der skal adresseres i den enkelte it-løsning med den digitale signatur som nøgle.

 

Der er imidlertid en række udfordringer forbundet hermed. For eksempel er forældremyndighed først systematisk registreret i CPR-registret efter 2004, hvilket betyder, at der ikke på nuværende tidspunkt er et fuldstændigt grundlag for en kobling mellem forældres og børns CPR-numre. Endvidere er der en række begrænsninger i adgangen til oplysninger i CPR-registret navnlig for private virksomheder.

 

Jeg har taget initiativ til, at mulighederne for en løsning på baggrund af det eksisterende datagrundlag og under gyldig hensyn til Persondataloven mv. undersøges nærmere.