Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 615 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 615 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministerens kommentarer udbedes til artikler i Avisen.dk den 19. og 20. marts 2008: "Guldsmede: Kun et spørgsmål om tid før én dør" og "Guldsmede frygter for livet". Ministeren bedes herunder oplyse,

- ministeren kan bekræfte, at antallet af røverierne mod guldsmede er kraftig stigende og bliver stadig voldeligere, og at røverierne også foregår hos guldsmede privat,

- om ministeren kan bekræfte, at opklaringsprocenten på røverier hos guldsmede er på under 30 pct., og

- hvilke initiativer ministeren vil tage for at komme problemet med de mange røverier af guldsmede til livs.”

 

Svar:

 

I de omhandlede artikler anføres det bl.a., at danske urmagere og guldsmede advarer om en kraftig stigning i antallet af røverier, herunder på guldsmedenes privatadresser.

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”1. Politiet tager røverier, herunder røverier mod guldsmede, meget alvorligt. Med de større politikredse er der etableret bæredygtige enheder, som har muliggjort en specialisering i alle politikredse i forhold til indsatsen over for den alvorlige kriminalitet. Der er herved skabt grundlag for en mere målrettet og effektiv kriminalitetsbekæmpelse. Samtlige politikredse har således oprettet en afdeling for operativ planlægning og analyse (de såkaldte OPA-centre).

 

Politikredsenes OPA-centre modtager underretning fra kredsenes øvrige relevante enheder om samtlige røverier, og centrene forestår således en løbende og systematisk indsamling af oplysninger om røverier mod guldsmede.

 

De oplysninger, der indsamles i den forbindelse, anvendes som led i planlægningen og udførelsen af den operationelle politimæssige indsats. Oplysningerne anvendes således f.eks. som grundlag for målrettede efterforskninger, ligesom Rigspolitiet gennem bidrag fra politikredsenes OPA-centre har mulighed for at analysere situationen på landsplan.

 

Udviklingen

 

Rigspolitiet har foretaget en analyse af udviklingen vedrørende røverier mod guldsmede i perioden 1. januar 2003 – 30. april 2008. Analysen er baseret på delvise manuelle udtræk fra politiets registre, hvorfor oplysningerne er behæftet med en vis (mindre) usikkerhed.

 

Det skal i den forbindelse oplyses, at der ikke foreligger umiddelbart tilgængelige oplysninger om sager fra før 2003.

 

Rigspolitiet kan om udviklingen i antallet af røverier mod guldsmede oplyse, at der i perioden 1. januar 2003 – 30. april 2008 er registreret i alt 92 sådanne røverier.

 

Disse røverier fordeler sig som følger på de enkelte år:

         

2003:                18

2004:                31

2005:                11

2006:                 9

2007:                17

2008:                  6

 

Rigspolitiet kan oplyse, at der er rejst sigtelser i 33 af de 92 sager vedrørende røverier mod guldsmede. Der er rejst sigtelser mod 73 personer, hvilket foreløbigt har resulteret i 48 fældende afgørelser.

 

For så vidt angår gerningsmændene til de registrerede røverier mod guldsmede, kan Rigspolitiet oplyse, at 54 ud af de 73 sigtede personer er danske statsborgere. Der er hovedsageligt tale om mænd i alderen 18 – 25 år. 52 af de 73 sigtede personer tilhører således denne aldersgruppe.

 

Det kan i øvrigt oplyses, at den overvejende del af røverierne mod guldsmede er begået i hovedstadsregionen eller i andre større byer.

 

Rigspolitiet kan, for så vidt angår gerningsmændenes fremgangsmåde i forbindelse med røverierne, oplyse, at der synes at være en tendens til, at gerningsmændene i større omfang end tidligere optræder voldeligt, herunder ved knusning af udstillingsmontre mv., hvorved røverierne kan virke mere voldsomme. Røverierne udføres ofte af flere gerningsmænd i forening og under anvendelse af alvorlige trusler og/eller våben.

 

2. Politiet har i den senere tid efterforsket en række røverier, der er karakteriseret ved at være begået mod privatpersoner i deres hjem – de såkaldte hjemmerøverier. Flere af røverierne har været særdeles grove, og sagerne har derfor påkaldt sig offentlig interesse.

 

Rigspolitiet modtager underretning om sådanne røverier fra landets politikredse. Dette indebærer, at Rigspolitiet løbende og systematisk indsamler og analyserer oplysninger om røverier mod private hjem.

 

De oplysninger, der indsamles og analyseres i forbindelse hermed, anvendes som led i planlægningen og udførelsen af den operationelle politimæssige indsats. Oplysningerne anvendes således f.eks. i forbindelse med samarbejdet med politikredsene som led i målrettede efterforskninger.

 

Rigspolitiet er ikke i forbindelse med indsamlingen og analysen af oplysninger om røverier mod private hjem kommet i besiddelse af materiale, der synes at indikere, at guldsmede skulle være særligt udsatte for hjemmerøverier.

 

3. Der har igennem de seneste år været et tæt og formaliseret samarbejde mellem politiet og pengeinstitutter m.v. som led i den kriminalitetsforebyggende indsats. I bestræbelserne på at modvirke, at røverier i stigende omfang rettes mod andre virksomheder, der erfaringsmæssigt ligger inde med større værdier, har Rigspolitiet indledt et samarbejde med guldsmedenes og urmagernes brancheforening (Danske Guldsmede og Urmagere) med henblik på at forebygge og bekæmpe røverier rettet mod guldsmede og urmagere.

 

Rigspolitiet afholder således regelmæssige møder med brancheforeningen med henblik på at drøfte kriminalitetsudviklingen og mulige initiativer som led i såvel den kriminalitetsforebyggende som den kriminalitetsbekæmpende indsats, og herunder rådgiver Rigspolitiet løbende branchen om, hvordan guldsmede og urmagere sikrer sig bedst muligt i bestræbelserne på at forebygge røverier.

 

I januar 2007 anmodede Rigspolitiet politikredsene om at identificere guldsmede og urmagere, som tidligere har været udsat for røverier, eller som i øvrigt skønnes at kunne være mulige mål for røverier, med det sigte, at politikredsen opsøger de pågældende virksomheder som led i politikredsens kriminalpræventive indsats, og at virksomhederne i visse tilfælde indgår i politikredsens planlægning af patruljevirksomhed mv.

 

En evaluering i efteråret 2007 af de iværksatte initiativer viser, at politikredsene i det forløbne år bl.a. har foretaget et betydeligt antal kriminalpræventive besøg og udsendt et betydeligt antal informationsbreve til relevante guldsmede og urmagere. Endvidere har flere politikredse indbudt de lokale guldsmede og urmagere til fyraftensmøder for bl.a. at drøfte forebyggelse af røverier.

 

Rigspolitiet vil fortsat følge udviklingen på området.

 

4. Det skal til slut nævnes, at Rigspolitiet på Politiskolen vil udbyde et kursus i sikringsrådgivning for politikredsenes personale med henblik på at give erhvervslivet en forbedret rådgivning vedrørende sikring. Kurset vil blive afholdt første gang i sommeren 2008.”