Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 582 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 582 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Justitsministeren bedes redegøre for begivenhederne på Christiania onsdag 2/4-08, som førte til urolighederne på Christianshavn.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet.

 

Det fremgår af udtalelsen, at Københavns Politi har oplyst, at der den 2. april 2008 blev foretaget en målrettet politipatruljering på Christiania, i hvilken forbindelse der bl.a. blev fundet ca. 3,2 kg hash forskellige steder på Christiania. Senere samme dag blev der gennemført en aktion mod hashsalg på Christiania med deltagelse af uniformeret politi.

 

Sidstnævnte aktion førte til anholdelse af to personer, som var i besiddelse af større mængder penge og hash. Da den ene person ifølge Københavns Politis oplysninger gjorde kraftig modstand med slag og spark, anvendte politiet peberspray for at gennemføre anholdelsen af den pågældende. I forbindelse med at den anholdte blev ført ud af Christiania, gjorde den pågældende fortsat modstand, og episoden tiltrak opmærksomhed fra adskillige personer i området, der fremkom med tilråb mod politiet. Flere af personerne efterkom ikke politiets anmodninger om at forlade stedet. En af personerne medbragte endvidere en ”kamphund”.

 

Efterfølgende lykkedes det den anholdte at flygte fra stedet. Han blev dog kort efter anholdt på ny. I forbindelse med anholdelsen blev der gjort brug af politistav. En polititjenestemand affyrede desuden tre skud mod den omtalte hund, som herved døde.

 

Politiet trak sig herefter ud fra stedet, og man var nødsaget til at efterladen en politibil, der umiddelbart efter blev sat i brand og skubbet ud over en skrænt.

 

Episoden, herunder politiets anvendelse af peberspray og stav samt skudafgivelsen mod hunden, undersøges i øjeblikket af Statsadvokaten for København og Bornholm.