Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 575 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 575 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Er der ensartet praksis i fængslerne for så vidt angår udgang i forbindelse med væsentlige familiebegivenheder, og hvordan sikres en sådan ensartethed?”

 

Svar:

 

Indsatte kan få udgang blandt andet med henblik på at besøge en nærstående person, som er alvorligt syg, at være til stede ved en nærstående persons begravelse eller at besøge nærstående personer ved vigtige familiebegivenheder. Dette fremgår af § 31 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 1081 af 13. september 2007 om udgang til indsatte, der udstår fængselsstraf eller forvaring i kriminalforsorgens institutioner (udgangsbekendtgørelsen).

 

Ved ”nærstående personer” forstås ægtefælle eller samlever, børn, børnebørn, forældre, søskende, bedsteforældre, oldeforældre og andre personer, til hvem den indsatte har en sådan tilknytning, at denne kan sidestilles med de nævnte familiebånd. Dette fremgår af punkt 59 i Direktoratet for Kriminalforsorgens vejledning nr. 58 af 14. september 2007 om udgang til indsatte, der udstår fængselsstraf eller forvaring i kriminalforsorgens institutioner (udgangsvejledningen).

 

Ved ”vigtige familiebegivenheder” forstås typisk barnedåb, konfirmation, bryllup, sølv- og guldbryllup, runde fødselsdage (50, 60, 70, 75 mv.), eget barns fødsel, eget barns fødselsdag til og med 15 år, eget barns første skoledag (børnehaveklasse og 1. klasse) og andre lignende begivenheder. Dette fremgår af udgangsvejledningens punkt 62.

 

Kriterierne for tildeling af udgang til væsentlige familiebegivenheder fremgår således af de gældende regler og er med til at sikre en ensartet praksis.

 

Afgørelse om udgang træffes imidlertid altid efter en samlet konkret og individuel vurdering af alle momenter i den enkelte sag, herunder af hvorvidt den indsatte har en sådan tilknytning til personen, der ønskes udgang til, at denne kan sidestilles med en nærstående person.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at der – blandt andet med henblik på at sikre en ensartet praksis – holdes regelmæssige praksismøder mellem fængslerne/arrestinspektørerne og direktoratet, og praksis fastlægges også i forbindelse med direktoratets afgørelser i klagesager.