Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 573 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 573 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Kan ministeren bekræfte, at man i det svenske fængselsvæsen anvender svedprøver i stedet for urinprøver i forbindelse med kontrol om indtagelse af narkotika, og hvad er i givet fald erfaringerne hermed?”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at det svenske fængselsvæsen anvender et såkaldt Biosens-apparatur til sporing af narkotiske stoffer i sved. Apparaturet kan spore hårde stoffer som f.eks. opiater, kokain, amfetamin og ecstacy. Metoden kan imidlertid ikke anvendes til sporing af THC (hash), metadon og benzodiazepiner, hvorfor svedtesten alene anvendes som supplement til urinprøverne.

 

Svedprøven testes for tiden i seks svenske fængsler, og den er derfor endnu ikke indført som standardudstyr. Grundet den korte testperiode foreligger der endnu ikke officielle erfaringer med testen. Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man følger de svenske erfaringer med brugen af svedprøver.