Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 570 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 570 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvor mange sager, er der i forlængelse af spørgsmål 569 rejst på denne baggrund, og i hvor høj grad koncentrerer politiets (og andres) opsøgende arbejde sig om denne handling, der kan formodes at finde sted dagligt?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst, at

 

”[D]er den 4. oktober 2006 er udsendt en strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd. Strategien fastlægger en overordnet ramme for, hvordan indsatsen mod kvindehandel og rufferi yderligere kan intensiveres.

 

Strategien er tilgængelig på www.politi.dk.

 

Rigspolitiets strategi er udarbejdet med henblik på en styrket indsats mod prostitutionens bagmænd, hvorimod strategien ikke retter sig imod prostitutionskunderne.

 

Såfremt politiet antræffer prostitutionskunder i forbindelse med kontrolbesøg, vil politiet imidlertid sikre sig identiteten på pågældende, idet kunder er potentielle vidner til et strafbart forhold.

 

Politiet vil imidlertid altid være særlig opmærksom, såfremt en prostitueret antræffes sammen med en kunde under omstændigheder, der indikerer, at der kan foreligge et strafbart forhold fra kundens side, herunder f.eks. i form af voldsanvendelse og lignende over for den prostituerede.

 

Rigspolitiet er ikke i besiddelse af statistik, der kan belyse, i hvilket omfang prostitutionskunder er blevet sigtet mv. i forbindelse med overtrædelser af straffelovens § 262 a om menneskehandel. Det kan imidlertid mere generelt oplyses, at der i 2007 blev rejst 23 sigtelser for overtrædelse af denne bestemmelse, mod 2 sigtelser i 2006.”

 

Endvidere har Rigsadvokaten oplyst, at man ikke er bekendt med sager, hvor der har været rejst tiltale mod en prostitutionskunde eksempelvis for overtrædelse af bestemmelser i straffelovens kapitel 24 om forbrydelser mod kønssædeligheden, og hvor det i sagen har været oplyst, at den pågældende prostituerede var offer for menneskehandel.