Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 569 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 569 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Er det ifølge straffeloven strafbart at købe en handlet person til seksuelle ydelser?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har forstået spørgsmålet således, at der spørges til, om det efter straffeloven er strafbart at købe seksuelle ydelser af en person, der er offer for menneskehandel.

 

Det forhold, at en person modtager seksuelle ydelser fra et offer for menneskehandel, kan ikke i sig selv anses for strafbar medvirken til menneskehandel efter straffelovens § 262 a, jf. § 23. Straf for menneskehandel eller for medvirken hertil forudsætter, at den pågældende ved tilskyndelse, råd eller dåd forsætligt har medvirket til at rekruttere, transportere, overføre, huse eller efterfølgende modtage ofret (dvs. har medvirket til selve handlen), og den pågældende skal således have haft viden eller formodning om, at ofret i den forbindelse blev udsat for en behandling som beskrevet i straffelovens § 262 a.

 

Der vil efter omstændighederne kunne straffes for (medvirken til) overtrædelse af andre bestemmelser i straffeloven i tilfælde, hvor en person modtager seksuelle ydelser fra et offer for menneskehandel med forsæt til (f.eks. med viden om eller hvis det anses for overvejende sandsynligt), at den pågældende udfører ydelserne under tvang mv. Det drejer sig navnlig om straffelovens § 216 (voldtægt) og § 217 (samleje opnået ved anden ulovlig tvang end vold eller trussel om vold).

 

Efter straffelovens § 223 a er det endvidere strafbart som kunde mod betaling eller løfte om betaling at have samleje med en person under 18 år (uanset om den pågældende har været udsat for menneskehandel eller ej).

 

Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets tidligere besvarelser af spørgsmål nr. 1, 12 og 13 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til folketingsbeslutning om kriminalisering af køb af sex hos prostituerede, der er ofre for trafficking (B 35 – folketingsåret 2006-07).