Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 564 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 John Vestergaard

 


Spørgsmål nr. 564 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvad er baggrunden for, at politibetjente hver dag skal registrere deres tidsforbrug fordelt på forskellige opgaver, og hvor lang tid skønnes det, at de ansatte bruger på dette hver dag, og er det korrekt, at fri patrulje ikke eksisterer som kategori i forbindelse med tidsregistrering?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”I flerårsaftalen for politiet for perioden 2000-2003 blev der stillet en række krav til styrkelse af økonomistyringen i politiet, herunder udviklingen og implementeringen af et tidsregistreringssystem. Som led i udmøntningen af flerårsaftalen har Rigspolitiet udviklet og implementeret tidsregistreringssystemet POLTID. Systemet blev taget i brug i samtlige politikredse i januar 2004.

 

I forbindelse med udviklingen af POLTID har Rigspolitiet lagt afgørende vægt på, at systemet ikke skal bruges til detailstyring, hvor enkelte personer eller sager måles og vejes. Udgangspunktet for udviklingen af POLTID har derimod været at konstruere et system, der balanceret måler på samtlige af politiets hovedformål, og hvor medarbejderne kun skal bruge et minimum af tid på at registrere.

 

På den baggrund foretages tidsregistreringen i POLTID (der nu er en integreret del af politiets personaleadministrative system POLPAI) kun på større sags- og aktivitetsområder, der samlet dækker hele politiets virksomhed. Det skal bemærkes, at den kontoplan, som danner udgangspunkt for registreringspraksis i POLTID, er udarbejdet i tæt samarbejde mellem Rigspolitiet og medarbejdere fra politikredsene.

 

For at minimere den tid, den enkelte medarbejder anvender til at tidsregistrere, har det været et grundlæggende krav til systemet, at dobbeltregistrering så vidt muligt skal undgås. Derfor hentes der dagligt en lang række oplysninger fra andre af politiets systemer, der genbruges i POLTID. Endvidere er det gjort muligt for medarbejderne i beredskabet at foretage deres registreringer via radiosystemet i patruljevognene, der automatisk overfører registreringerne til POLTID.

 

Rigspolitiet skal særligt oplyse, at konto 99, som anvendes af beredskabet til at registrere ressourceforbruget på de indsatser, hvor formålet med patruljeringen ikke entydigt kan fastlægges, eller når patruljeringen har flere formål (den såkaldte frie patrulje), har været til rådighed, siden systemet blev taget i brug.

 

Rigspolitiet har ikke talmæssige oplysninger om, hvor lang tid den enkelte medarbejder bruger på at lave tidsregistreringer. Det kan dog oplyses, at den gennemsnitlige medarbejder bruger meget lidt tid (ganske få minutter dagligt) på selve tidsregistreringsopgaven.”