Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 553 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. april 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 553 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Af ministerens svar på spørgsmål 430, 2006-07 fremgår bl.a., at ”I forbindelse med en eventuel ny struktur vil Kriminalforsorgen undersøge mulighederne for at gøre en ordning med psykiatriske konsulenter i arresthusene landsdækkende svarende til den ordning, der gælder for Arresthuset i Viborg, hvorefter en tilknyttet konsulent i form af en psykiatrisk overlæge dels kan yde sparring til arresthuslægen, dels kan tilse indsatte med psykiske lidelser.”

Hvad er status?”

 

Svar:

 

Den 1. januar 2008 overtog Kriminalforsorgen arrestinspektøropgaven fra politiet.

 

Spørgsmålet om, hvordan Kriminalforsorgen skal løfte den opgave, indgik i forhandlingerne om en ny flerårsaftale for Kriminalforsorgen. I fler-årsaftalen for Kriminalforsorgen for 2008-2011 er der afsat i alt 14,4 mio. kr. i aftaleperioden til gennemførelse af en ledelses- og sagsbehandlingsreform i arresthussektoren, som blandt andet vil indebære, at landets 36 arresthuse indtil videre inddeles i 3 områder, der hver især ledes af en juridisk uddannet arrestinspektør, som får det øverste lokale ledelsesansvar for blandt andet behandlingen af klient- og personalesager og gennemførelse af mål- og resultatkrav.   

 

Da arresthussektoren nu er inddelt i større og mere bæredygtige enheder, vil direktoratet tage skridt til at drøfte sundhedsbetjeningen i arresthusene med de nye arrestinspektører, herunder inddrage de positive erfaringer med ordningen med en psykiatrisk konsulent i Arresthuset i Viborg. Disse drøftelser skal ske med henblik på at vurdere, om der er behov for ændringer i den nuværende sundhedsbetjening af indsatte i arresthussektoren.

 

Det kan i øvrigt oplyses, at Kriminalforsorgen netop har fået bevilget satspuljemidler til et 4-årigt afgrænset pilotprojekt vedrørende tidlig identifikation af psykisk sygdom hos varetægtsfængslede. Projektets formål er, at personer med psykiske lidelser på et tidligere tidspunkt end hidtil identificeres og hurtigere får tilbud om behandling eller eventuelt bliver overført til andet regi, f.eks. en psykiatrisk afdeling. Projektet iværksættes for at afprøve en model for screening med henblik på at etablere grundlag for at vurdere, om en sådan screening skal indføres på landsplan.