Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 522, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 27. marts 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted

 


Spørgsmål nr. 522 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Finder ministeren, at der er overensstemmelse mellem antallet af udenlandske lastbiler i Danmark og det faktiske provenu fra EURO-vignetten (hvor mange sager påtales af politiet?)”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Skatteministeriet og Rigspolitiet.

 

Skatteministeriet har oplyst følgende:

 

”Opkrævningen af vejbenyttelsesafgift hviler, med baggrund i et EF-direktiv om opkrævning af afgifter af visse køretøjer der anvendes til vejgodstransport, på en aftale fra 1994 mellem Tyskland, Holland, Belgien, Luxembourg, Sverige og Danmark (Tyskland trådte ud af aftalen i 2003).

 

Efter Tyskland udtrådte af ordningen, er salget af vejbeviser i Danmark til udenlandske lastbiler, dvs. lastbiler fra andre lande end medlemslande, steget fra ca. 73.000 i 2002 til ca. 258.000 i 2007. Provenuet vedrørende disse biler er i samme periode steget fra ca. 7,4 mio. kr. i 2002 til ca. 25,6 mio. kr. i 2007. Herudover sker der også salg af vejbeviser til lastbiler fra andre lande end aftalelandene i såvel de andre aftalelande som fra særlige salgsautomater i Tyskland. Det betyder, at en del udenlandske lastbiler må formodes allerede at have købt vejbevis, når de kører ind i/gennem Danmark. SKAT har ikke umiddelbart oplysninger om, i hvilket omfang dette er sket. Der er derfor ud fra SKATs oplysninger ikke umiddelbart nogen indikation af, at der sker overtrædelser af loven om afgift af vejbenyttelse.

 

Det bemærkes, at SKAT som sådan ikke har nogen rolle i forbindelse med kontrollen med, om udenlandske lastbiler (over 12 tons) betaler vejbenyttelsesafgift, men alene varetager opgaven med opkrævning af vejbenyttelsesafgift for danske lastbiler samt salg af vejbeviser til de registrerede forhandlere. Der er tale om ca. 10 færgeselskaber og ca. 50 benzinstationer.

 

Selve kontrollen med betaling af vejbenyttelsesafgiften foretages udelukkende af politiet som et led i den almindelige færdselskontrol. Der foretages kontrol af, om lastbiler har gyldigt bevis. Manglende eller udløbet bevis kan medføre bødestraf. Lastbilen kan tilbageholdes af politiet, indtil afgifts- og bødebeløb og sagsomkostninger er betalt, eller der er stillet sikkerhed for betalingen.

 

SKAT har ikke oplysninger om, hvor mange sager, der påtales af politiet.”

 

Rigspolitiet har oplyst følgende:

 

”Det er ikke umiddelbart statistisk muligt at opgøre antallet af sigtelser mod førere af afgiftspligtige udenlandske lastbiler for manglende betaling af vejbenyttelsesafgift.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til Skatteministeriets og Rigspolitiets udtalelser.