Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 518, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. marts 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Anette Arnsted


Spørgsmål nr. 518 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministerens kommentarer udbedes til henvendelse af 12/3-08 fra HTS og ITD indeholdende juridisk responsum vedrørende sanktionerne for overtrædelse af regler om køre- og hviletider, jf. alm. del – bilag 268.”

 

Svar:

 

Ved breve af 31. oktober 2006 og 14. marts 2007 orienterede Justitsministeriet Folketingets Retsudvalg om en række ændringer i tiltalepraksis vedrørende overtrædelse af reglerne om køre- og hviletid samt kontrolapparatet, som ministeriet efter drøftelse med Rigsadvokaten og Rigspolitichefen havde besluttet at gennemføre.

 

Retsudvalget blev samtidig orienteret om, at Justitsministeriet havde bedt Rigsadvokaten om i samarbejde med Rigspolitichefen at følge området og udarbejde en redegørelse, der kan give grundlag for at vurdere, om der er behov for at foretage yderligere tilpasninger af sanktionssystemet på køre- og hviletidsområdet.

 

Redegørelsen, som bygger på en gennemgang af 514 endeligt afgjorte sager om overtrædelser af køre- og hviletidsreglerne, blev modtaget i Justitsministeriet og sendt til Retsudvalget den 29. februar 2008 (Alm. del – bilag 240). Redegørelsen blev endvidere sendt til transportbranchens organisationer, der samtidig blev indkaldt til et møde i Justitsministeriet den 27. marts 2008 med henblik på en drøftelse af redegørelsen.

 

Forud for mødet modtog Justitsministeriet det i spørgsmålet nævnte responsum og andet materiale fra de indkaldte organisationer, som ligeledes blev drøftet på mødet.

 

Det omtalte responsum viser efter Justitsministeriets opfattelse ingen retlige mangler ved det gældende sanktionssystem. Responsummet indeholder derimod nogle retspolitiske argumenter for visse ændringer af systemet. Det bemærkes i den forbindelse, at responsummet er udarbejdet, inden Rigsadvokatens og Rigspolitiets redegørelse om det faktiske sanktionsniveau på området forelå.

 

Justitsministeriet har endnu ikke afsluttet sine overvejelser om, hvorvidt der på ovennævnte baggrund bør foretages yderligere tilpasninger af sanktionssystemet.

 

Folketingets Retsudvalg vil blive orienteret om udfaldet af ministeriets overvejelser.Â