Folketingets Retsudvalg

Christiansborg

 

Svar på spørgsmål 51 (Alm. del):

I brev af 30. november 2007 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 51:

"Hvem betaler udgifterne til uddannelse af indsatte i fængslerne på VUC?"

 

Svar:

Voksenuddannelsescentre (VUC) tilbyder undervisning til voksne. Uddannelserne omfatter almen voksenuddannelse (avu), enkeltfagsundervisning inden for højere forberedelseseksamen (hf) og studentereksamen (stx), forberedende voksenundervisning (FVU) og ordblindeundervisning for voksne.

 

Efter lov om almen voksenuddannelse (Bek. 852 af 11. juli 2006) kan undervisningsministeren godkende, at uddannelsesinstitutioner under Kriminalforsorgen udbyder almen voksenuddannelse (avu) til de indsatte i fængslerne. Direktoratet for Kriminalforsorgen betaler udgifterne til denne undervisning.

 

For enkeltfagsundervisning inden for højere forberedelseseksamen (hf) og studentereksamen (stx) findes ikke tilsvarende regler i lovgivningen om godkendelse af udbud på institutioner under Kriminalforsorgen. Der er derfor ikke mulighed for, at uddannelsesinstitutioner under Kriminalforsorgen kan udbyde enkeltfagsundervisning på hf og stx.

 

Hvis enkeltfagsundervisning på hf og stx, der forestås af VUC i fængslerne, skal finansieres af Undervisningsministeriet, skal det foregå efter samme regler, som gælder for alle andre kursister. Udbuddet skal således være åbent for alle, og der skal betales deltagerbetaling.

 

Hvis der i fængslerne skal foregå enkeltfagsundervisning på hf og stx, der er forbeholdt de indsatte, vil dette kunne ske som indtægtsdækket virksomhed gennemført af VUC mod betaling fra Kriminalforsorgen. Evt. prøve aflægges som selvstuderende.

 

For forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning er det i lov om forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne (Bek. nr. 16 af 7. januar 2005 med senere ændringer) fastsat, at undervisning kan udbydes af uddannelsesinstitutioner under kriminalforsorgen, og at disse tillige kan afholde prøver. Efter loven afholdes udgifterne i forbindelse med denne undervisning samt prøver af Kriminalforsorgen.

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Bertel Haarder