Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 5 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. november 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren oplyse, hvor mange voldelige ægtefæller og samlevere, der følger Kriminalforsorgens behandlingsprogrammer, samt hvor mange, der ikke fuldender disse behandlingsprogrammer?”

 

Svar:

Kriminalforsorgen har en række programmer, der er rettet generelt mod dømte, der udviser en voldelig eller truende adfærd. Programmerne bygger på kognitiv terapi, hvor den væsentligste læring for deltagerne er ændring af en uhensigtsmæssig adfærd, herunder truende eller voldelig adfærd.

Direktoratet for Kriminalforsorgen opgør antallet af dømte, der følger de forskellige programmer. Af disse opgørelser kan imidlertid ikke ses, hvor mange der er dømt for vold mod ægtefæller eller samlevere.

De programmer, det drejer sig om, er Det Kognitive Færdighedsprogram, Booster, Anger Management, Voldsforebyggelsesprogrammet (VFP) og Nye Veje.

Det Kognitive Færdighedsprogram blev implementeret i 1994 og afvikles i dag i alle fængsler, bortset fra Anstalten ved Herstedvester, og på to pensioner. I 2006 påbegyndte 186 indsatte programmet og heraf fuldførte 119.

Booster, der er et opfølgningsprogram til Det Kognitive Færdighedsprogram, blev afviklet første gang i 2004. Programmet tilbydes i dag i flere af de fængsler, der udbyder Det Kognitive Færdighedsprogram. I 2006 blev der afviklet 11 hold med gennemsnitligt 4-5 indsatte pr. hold.

Anger Management blev afviklet første gang i 2001. Programmet er særligt rettet mod utilpassede unge med en aggressiv adfærd, såvel danske som unge med anden etnisk baggrund end dansk. Programmet tilbydes i samtlige fængsler, bortset fra Anstalten ved Herstedvester, på en enkelt pension og i udvalgte afdelinger af Kriminalforsorgen i Frihed (KiF). I 2006 påbegyndte 206 programmet og heraf fuldførte 162.

Den 1. november 2005 startede en forsøgsordning, hvor unge voldsdømte mellem 15 og 20 år som alternativ til frihedsstraf kunne få en betinget dom med vilkår om at deltage i Anger Management. Ordningen kan anvendes over for unge, der har begået voldskriminalitet, og som ville blive idømt en fængselsstraf på op til 40 dage. Ordningen omfatter unge fra det gamle Københavns Amt. Siden 1. august 2007 er målgruppen udvidet til at omfatte politikredsene på Københavns Vestegn, i København og i Nordsjælland. Forsøgsordningen er forlænget til udgangen af 2008, hvorefter den vil blive evalueret. I alt 34 unge er startet i ordningen og heraf har 33 gennemført.

Voldsforebyggelsesprogrammet (VFP) blev afviklet første gang i 2004. Målgruppen er indsatte, som har flere domme, hvori vold og trusler om vold indgår. Programmet er hidtil blevet afviklet på den lukkede afdeling i Statsfængslet Midtjylland. I 2008 vil programmet forsøgsvis blive afviklet i Statsfængslet i Vridsløselille. Der har i alt været afviklet 4 kurser med i alt 33 deltagende indsatte ved start. Heraf har 18 gennemført kurset. Ved udgangen af 2008 vil det blive besluttet, hvor programmet fortsat skal afvikles.

Nye Veje (tidligere Brotts-brytet) blev afviklet første gang i 2002 i fire udvalgte afdelinger i Kriminalforsorgen i Frihed. I perioden 2004 til i dag har der deltaget 35 klienter fra Kriminalforsorgen i Frihed i programmet og heraf har 22 gennemført.

I 2006 afviklede Statsfængslet ved Horserød et kursus i Nye Veje, hvor 7 deltog fra starten og 6 gennemførte. I efteråret 2007 er Nye Veje blevet afviklet i Statsfængslet Østjylland. Erfaringerne fra Statsfængslet Østjylland er endnu ikke indhentet. Ved årsskiftet vil der blive foretaget en samlet vurdering af erfaringerne med Nye Veje i henholdsvis Kriminalforsorgen i Frihed, Statsfængslet ved Horserød og Statsfængslet Østjylland.

Afslutningsvis skal bemærkes, at kriminalforsorgen har modtaget satspuljemidler til iværksættelse af tiltag særligt rettet mod dømte, der har begået vold i familien. Projektet er under udarbejdelse.