Dato:            17. april 2008 

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2008-12180-72

Sagsbeh.:     lch

Fil-navn:      Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 484 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalget har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 19. marts 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske af Karen Hækkerup (S)

 

Spørgsmål 484:

"Er ministeren i fortsættelse af spørgsmål 483 enig i, at hensynet til de pårørende i sådanne sager - ikke mindst når der er begået fejl af offentlige myndigheder - tilsiger, at de pårørende støttes under forløbet f.eks. i form af en udpeget patientrådgiver eller lignende?"

 

Svar:

Jeg tror ikke, at en udpeget pårørenderådgiver eller lignende i stil med patientrådgiverordningen er vejen frem. Jeg vil i stedet i relation til støtte til pårørende generelt pege på, at det offentlige yder tilskud til psykologbehandling i praksissektoren efter lægehenvisning til pårørende ved dødsfald. Derudover yder en række foreninger hjælp til pårørende i psykiatrien, f.eks. SIND og BEDRE PSYKIATRI.

 

Jeg har ikke mulighed for at gå ind i den konkrete sag, men jeg tror generelt, det er vigtigere at fokusere på en god kontakt mellem borgere og myndigheder i udgangspunktet. Det er i den forbindelse beklageligt men uundgåeligt, at der kan forekomme fejl eller utilsigtede hændelser m.v. i denne kontakt. Viden om fejl og utilsigtede hændelser m.v. bør efter min opfattelse indgå på en konstruktiv måde i den videre læringsproces.

 

Jeg henviser i øvrigt til min besvarelse af spørgsmål nr. 483.