Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 475 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. marts 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 475 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvorledes det er gået med logningsbekendtgørelsen, herunder om den er implementeret, hvilke problemer der har været vedrørende bekendtgørelsen, og om PET overhovedet har haft udbytte af de oplysninger, der kan rekvireres via dette system.”

 

Svar:

 

1. Bekendtgørelse nr. 988 af 28. september 2006 om udbydere af elektroniske kommunikationsnets og elektroniske kommunikationstjenesters registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik (logningsbekendtgørelsen) trådte i kraft den 15. september 2007.

 

Samtidig med udstedelsen af bekendtgørelsen i efteråret 2006 udsendte Justitsministeriet en vejledning til bekendt­gørelsen (vejledning nr. 74 af 28. september 2006), som mere deltaljeret redegør for den registrerings- og opbevaringspligt for udbydere af elektroniske kommunikationsnet og elektroniske kommuni­kations­tjenester, som følger af logningsbekendtgørelsen.

 

Logningsbekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af direktiv 2006/24/EF (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om lagring af data genereret eller behandlet i forbindelse med tilvejebringelse af offentligt tilgængelige elektroniske kommunikationstjenester eller elektroniske kommunikationsnet og om ændring af direktiv 2002/58/EF). Det følger af artikel 10 i direktivet, at medlemslandene årligt skal sende statistikker om lagring af data, der er behandlet i forbindelse med levering af offentlige elektroniske kommunikationstjenester, til EU-Kommissionen. Statistikken skal blandt andet indeholde oplysninger om de tilfælde, hvor der er sendt data til de kompetente myndigheder i overensstemmelse med national ret.

 

Når den årlige statistik foreligger, vil Justitsministeriet oversende den til Folketingets Retsudvalg.

 

Det skal i den forbindelse bemærkes, at formålet med reglerne om logning er at forebygge og opklare alvorlig kriminalitet. Anvendelsen af de oplysninger om teletrafik, der registreres og opbevares i medfør af logningsforpligtelsen, er således ikke begrænset til kriminalitet, der efterforskes af Politiets Efterretningstjeneste, men vil ligeledes kunne ske ved efterforskning af anden alvorlig kriminalitet som f.eks. narkokriminalitet og drab, når betingelserne i retsplejelovens §§ 781 og 782 for indgreb i meddelelseshemmeligheden er opfyldt.

 

2. Som det fremgår ovenfor under pkt. 1, har reglerne i logningsbekendtgørelsen været i kraft i godt seks måneder, og der vil årlig skulle sendes statistikoplysninger til EU-Kommissionen om anvendelsen af de regler, der er fastsat til opfyldelse af reglerne i direktiv 2006/24/EF.

 

Justitsministeriet har således ikke på nuværende tidspunkt nærmere oplysninger om reglernes anvendelse i praksis.

 

Det kan oplyses, at IT- og Telestyrelsen, Justitsministeriet og Rigspolitiet netop har etableret et mødeforum bl.a. med henblik på løbende opfølgning på implementeringen af regeringens anti-terrorpakke. Dette mødeforum vil bl.a. kunne drøfte spørgsmål i relation til logningsbekendtgørelsen.