Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 472 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. marts 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 472 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministerens kommentar udbedes til artikler i Berlingske Tidende 16/3-08 om Force 17-sagen, herunder PETs rolle i sagen”

 

Svar:

 

1. De artikler, der henvises til i spørgsmålet, beskriver sagen om den danske statsborger Ulla Lyngsby, der blev anholdt i Israel i sommeren 1989, og dennes påståede samarbejde med den palæstinensiske organisation ”Force 17” om attentatplaner mod to danske statsborgere. I artiklerne anføres det endvidere, at Politiets Efterretningstjeneste i forbindelse med et møde i april 1989 i Zürich skulle have indledt et samarbejde med ”Force 17”, og at ”Force 17” – der bl.a. havde til opgave at varetage sikkerheden omkring PLO’s leder Yassir Arafat og hans institutioner samt udføre terrorangreb mv. – skulle have opereret i og fra Danmark. I artiklerne peges der endelig på, at sagen om Ulla Lyngsby og ”Force 17” eventuelt kan undersøges i forbindelse med en undersøgelse af sagen om Blekingegadebanden.

 

2. Justitsministeriet kan oplyse, at sagen om Ulla Lyngsby og ”Force 17” samt Politiets Efterretningstjenestes involvering heri var genstand for meget stor politisk og mediemæssig bevågenhed i sommeren og efteråret 1989. Det medførte bl.a., at justitsministeren og statsministeren henholdsvis den 13. og 15. juli 1989 udsendte pressemeddelelser om sagen, og at statsministeren redegjorde for sagen på flere møder i Det Udenrigspolitiske Nævn.

 

På et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn den 21. juli 1989 gav statsministeren således en meget detaljeret redegørelse for sagen om de israelske myndigheders anholdelse af Ulla Lyngsby. Statsministeren redegjorde endvidere for ”Force 17’s” tilblivelse og funktion samt de danske myndigheders kendskab til ”Force 17’s” tilstedeværelse i Danmark. Sagen blev på ny rejst på et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn i september 1989. Foranlediget heraf redegjorde statsministeren på et møde i nævnet den 11. oktober 1989 for yderligere forhold i sagen, herunder navnlig at Politiets Efterretningstjeneste ved en enkelt lejlighed i april 1989 – efter initiativ fra PLO – havde deltaget i et møde med PLO i Zürich.

 

Det bemærkes, at der ikke synes at være sammenhæng mellem sagen vedrørende Ulla Lyngsby og ”Force 17” og sagen vedrørende Blekingegadebanden.