Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 462 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. marts 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 462 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvad vil ministeren med henvisning til artiklen "Fanger forgiftede betjente" (nyhederne.tv2.dk 13/3-08) foretage sig for at undgå lignende tilfælde m.v.?"

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at fire fængselsfunktionærer på afdelingen for negativt stærke indsatte i Statsfængslet i Nyborg den 12. marts 2008 spiste noget af en chokoladekage, som nogle af de indsatte på afdelingen havde bagt.

 

Efterfølgende blev to af fængselsfunktionærerne utilpasse, og da symptomerne blev værre, blev de alle fire kørt til Odense Universitetshospital med ambulance. I den forbindelse blev der taget prøver med henblik på undersøgelse af, om de pågældende skulle være blevet forgiftet med et stof, der var kommet i kagen.

 

Derudover anmeldte Statsfængslet i Nyborg sagen til politiet, således at det kunne blive undersøgt, om der var grundlag for at rejse sigtelse mod indsatte på afdelingen.

 

Der er ikke kommet svar på de prøver, der blev taget, og det er derfor endnu ikke afklaret, hvad der var årsag til personalets symptomer. Politiet har over for Kriminalforsorgen oplyst, at der kan forventes svar medio april.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har om den omstændighed, at fængselsfunktionærerne spiste af chokoladekagen, oplyst, at det er normal praksis, at medarbejderne engang imellem spiser sammen med de indsatte. Baggrunden herfor er navnlig, at kontakten til de indsatte er en afgørende faktor i forhold til sikkerheden i institutionerne. Det tilstræbes således, at medarbejdere og indsatte så vidt muligt indgår i fælles aktiviteter i de indsattes fritid. På denne måde vil medarbejderne bedre kunne opfange signaler, som kan være afgørende for det sikkerhedsmæssige arbejde i fængslet, og der opnås et bedre arbejdsmiljø, hvor mulighederne for at støtte og motivere de indsatte også øges.

 

Når resultaterne af prøverne og af politiets efterforskning foreligger, vil Direktoratet for Kriminalforsorgen tage stilling til, om den konkrete episode bør få konsekvenser for samværet mellem medarbejdere og indsatte, herunder navnlig for den praksis, der gælder for fælles indtagelse af fødevarer. Indtil da finder direktoratet ikke grundlag for at ændre den nuværende praksis på området.