Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 44 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. november 2007.

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 44 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Er det korrekt, at vinduer i sikringsceller og på sygeafdelingen i Statsfængslet Østjylland ikke kan åbnes?”

 

Svar:

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Statsfængslet Østjylland, som har oplyst, at det er korrekt, at vinduer i sikringsceller og på sygeafdelingen ikke kan åbnes, og at dette skyldes sikkerhedshensyn.

 

Statsfængslet har videre oplyst, at begrundelsen for, at vinduerne på statsfængslets sygeafdeling ikke kan åbnes, er sygeafdelingens placering. Afdelingen støder op til afdelinger, hvis klientel er omfattet af skærpede sikkerhedsforanstaltninger. Det drejer sig om en særligt sikret afdeling, en afdeling for negativt stærke afsonere og en isolations- og strafafdeling. For at opretholde det påkrævede sikkerhedsniveau for disse afdelingers klientel er det nødvendigt, at mulighederne for at kommunikere, f.eks. gennem åbne vinduer, begrænses også for den tilstødende sygeafdelings vedkommende.

 

Statsfængslet har herudover oplyst, at der er fuld ventilation på området.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen kan supplerende oplyse, at det er en generel regel, at sikringsceller er således indrettet, at vinduer i disse celler ikke skal kunne åbnes.