Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 433 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. marts 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 433 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Hvornår forventer ministeren, at Rigsadvokatens undersøgelse af Hizb-ut-Tahrir afsluttes?”

 

Svar:

 

Rigsadvokaten afgav i januar 2004 en redegørelse om en eventuel opløsning af Hizb-ut-Tahrir i henhold til grundlovens § 78. Rigsadvokatens konklusion i redegørelsen var, at der ikke var grundlag for at søge Hizb-ut-Tahrir opløst ved dom, idet der ikke ville kunne føres det fornødne bevis for, at betingelserne i grundlovens § 78 for opløsning af foreningen var opfyldt.   

 

I forlængelse af en dom af 28. februar 2007 fra Østre Landsret, hvorved Hizb-ut-Tahrirs talsmand blev idømt 60 dages fængsel, anmodede Justitsministeriet Rigsadvokaten om at overveje, om landsrettens dom giver Rigsadvokaten anledning til på ny at undersøge, om der er grundlag for at søge foreningen Hizb-ut-Tahrir opløst ved dom.      

 

Rigsadvokaten overvejer for tiden dette spørgsmål. Rigsadvokaten har over for Justitsministeriet oplyst, at det i den forbindelse indgår, om der – udover den nævnte dom – i øvrigt skulle foreligge nye oplysninger om Hizb-ut-Tahrir, der kunne give grundlag for at iværksætte en ny undersøgelse af sagen. 

 

Rigsadvokatens redegørelse for, om der er grundlag for at indlede en ny undersøgelse (som den undersøgelse, der tidligere er gennemført), forventes at foreligge i løbet af foråret.   

 

Hvis Rigsadvokaten i sin kommende redegørelse – som Justitsministeriet som nævnt har anmodet om – finder, at der er grundlag for at iværksætte en ny undersøgelse af, om Hizb-ut-Tahrir bør søges opløst ved dom, vil regeringen naturligvis følge en sådan indstilling.