Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 426 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 426 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Kan ministeren på det foreliggende grundlag give et løst overslag over, hvad politiet bruger på bandebekæmpelse?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Indsatsen mod de kriminelle grupper og netværk, der begår alvorligere kriminalitet, har i de seneste år været et prioriteret indsatsområde for politiet, ligesom det er et særligt prioriteret indsatsområde i flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden 2007-2010, at der sættes effektivt ind over for kriminelle bander.

 

Den 14. juni 2005 offentliggjorde Rigspolitiet en strategi for en forstærket indsats mod de kriminelle grupper og netværk, der begår alvorligere kriminalitet med henblik på at fastlægge en overordnet ramme for, hvordan indsatsen mod de kriminelle bander yderligere kunne intensiveres. Strategien er tilgængelig på www.politi.dk.

 

Strategien er baseret på en proaktiv og efterretningsbaseret politiindsats. Dette indebærer bl.a., at den efterforskningsmæssige indsats tilrettelægges således, at politiet uden at afvente konkrete anmeldelser iværksætter efterforskning i relation til den kriminalitet, der udspringer fra de kriminelle grupper og netværk.

 

For at muliggøre en proaktiv politiindsats, hvorved kriminelle aktiviteter ikke alene afdækkes, men modvirkes, baseres efterforskningsindsatsen på oplysninger om de kriminelle grupper og netværk. Den efterforskningsmæssige indsats er således i vidt omfang baseret på den systematiske politimæssige monitering af disse grupper og netværk, der muliggør, at politiet har overblik over miljøet og på eget initiativ kan iværksætte målrettede efterforskninger.

 

Politikredsene og Rigspolitiet foretager således med henblik på udpegning af konkrete mål for en intensiv og målrettet politimæssig efterforskning en løbende monitering af de kriminelle grupper og netværk. Der sker herved indsamling, sammenligning, bearbejdning og formidling af relevante oplysninger i relation til de omhandlede persongrupper.

 

Der er med de nye store politikredse etableret bæredygtige enheder med flere ressourcer, som har muliggjort en specialisering i alle politikredse i forhold til indsatsen over for den alvorlige kriminalitet, hvorved der skabes grundlag for en mere målrettet og effektiv kriminalitetsbekæmpelse. Samtlige politikredse har således oprettet en afdeling for operativ planlægning og analyse (de såkaldte OPA-centre), der i relation til indsatsen over for de kriminelle bander bl.a. har til opgave at kortlægge situationen vedrørende de lokalt forankrede kriminelle bander.

 

Rigspolitiet er således ansvarlig for monitering af kriminelle grupper og netværk, som udøver alvorlig kriminalitet, herunder særligt grænseoverskridende, organiseret kriminalitet, som beskrevet i statusrapporten af januar 2008, mens politikredsene er ansvarlige for monitering af øvrige bander og grupperinger, når der er mistanke om grov kriminalitet inden for politikredsens grænser.

 

Som led i den forstærkede indsats mod kriminelle bander lægges der endvidere vægt på en massiv og sammenhængende myndighedsindsats, herunder navnlig med henblik på afdækning af økonomiske og skattemæssige forhold som et led i den kriminalitetsbekæmpende indsats.

 

Der lægges endelig vægt på en forstærket systematisk kontrol af de kriminelle grupper og netværk samt en hurtig og konsekvent retshåndhævelse.

 

Indsatsen mod de kriminelle grupper og netværk er således en bredspektret indsats, og denne indsats indgår som integreret del af dansk politis samlede kriminalitetsforebyggende og kriminalitetsbekæmpende indsats. Rigspolitiet kan på grund af tidsregistreringssystemernes opbygning, hvor der rubriceres efter de enkelte kriminalitetstyper, ikke nærmere opgøre ressourceanvendelsen i forhold til bestemte persongruppers kriminalitet.”