Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 420 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 29. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 420 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Hvor ofte benytter politiet sig af screening for psykiske lidelser for så vidt angår kriminelle bandemedlemmer?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Rigspolitiet og politikredsene foretager med henblik på udpegning af konkrete mål for en intensiv og målrettet politimæssig efterforskning en løbende monitering af de kriminelle grupper og netværk, det såkaldte bandemiljø. Der sker herved indsamling, sammenligning, bearbejdning og formidling af relevante oplysninger i relation til de omhandlede grupper og netværk, herunder de tilknyttede personer.

 

Rigspolitiet anvender ikke screening for psykiske lidelser i forbindelse med moniteringen.”

 

Det kan tilføjes, at anklagemyndigheden i forbindelse med forberedelse af tiltalerejsning i straffesager vurderer, om der er anledning til at indhente en undersøgelse vedrørende den sigtedes personlige forhold. Hvis det findes af betydning for sagens afgørelse, kan den sigtede endvidere – efter samtykke eller efter rettens bestemmelse – underkastes en mentalundersøgelse. Personundersøgelse og mentalundersøgelse iværksættes således til brug for afklaring af, om den pågældende er egnet til straf, eller om der i stedet bør anvendes en anden retsfølge som f.eks. psykiatrisk behandling.