Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 409 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 27. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 409 (Alm. Del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministerens kommentarer udbedes til artikler i Vejle Amts Folkeblad 16/2-08: "Politifolk får flere lussinger" og "Brok og vrede". Ministeren bedes herunder  

- redegøre for udviklingen de seneste år i sager om vold og trusler mod politifolk                   

- redegøre for strafniveauet i sager om vold og trusler mod politifolk, og                                      

- oplyse, hvilke overvejelser udviklingen i antallet af sager om vold og trusler mod politifolk giver ministeren anledning til.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelser fra Rigspolitiet og Rigsadvokaten, hvortil jeg kan henholde mig:

 

Rigspolitiet har oplyst:

 

”Med virkning fra 2006 foretages der en særskilt registrering af anmeldelser for overtrædelse af straffelovens § 119 for så vidt angår ansatte i politiet:

 

 

§ 119 i alt

§ 119 ift. politi

2006

3.071

1.084 (35 %)

2007

3.028

1.165 (38 %)

 

                    

  Rigspolitiet har i samarbejde med Rigsadvokaten og Politiforbundet foretaget en kortlægning af omfanget af vold og trusler mod politiansatte. Det er den overordnede konklusion, at trusler og vold mod politiansatte udgør et væsentligt problem, idet sådanne overtrædelser er blevet registreret i samtlige politikredse.

 

  Politikredsene har til stadighed fokus på problemstillingen bl.a. således, at der gennem uddannelse mv. træffes egnede foranstaltninger med henblik på i videst muligt omfang at undgå vold og trusler rettet mod politiansatte. Registrerede sager om vold og trusler mod ansatte i politiet skal retsforfølges konsekvent, jf. Rigsadvokatens udtalelse. I øvrigt er det vigtigt, at politiet yder støtte og bistand til ansatte, som har været udsat for vold og trusler.”

 

 

 

 

Rigsadvokaten har oplyst:

 

”Jeg skal i den forbindelse bemærke, at det er vanskeligt præcist at angive strafniveauet for overtrædelser af straffelovens § 119 om vold eller trusler om vold over for bl.a. polititjenestemænd, da sagerne er af meget forskellig karakter, og da strafudmålingen sker efter en konkret vurdering af samtlige omstændigheder i sagen, herunder karakte­ren af truslen eller volden og omstændighederne, da forholdet blev begået.

 

  Min gennemgang af en række afgørelser, som er refereret i Ugeskrift for Retsvæsen og Tidsskrift for Kriminalret, viser imidlertid, at der i sager om vold over for polititjene­stemænd begået efter skærpelsen af strafferammerne i bestemmelsen ved lov nr. 218 af 31. marts 2004 om ændring af straffeloven og retsplejeloven, er udmålt straffe i ni­veauet fra fængsel i 20 dage til fængsel i 5 måneder. En stor del af straffene er udmålt til fængsel i 60 dage og derover. Dommene vedrører spyt, slag, spark og kast med sten.

 

  Gennemgangen viser endvidere, at der i sager vedrørende trusler om vold over for po­lititjenestemænd er udmålt straffe i niveauet fra fængsel i 20 dage til 60 dage.

 

  Jeg har i Rigsadvokatmeddelelse nr. 9/2005 om strafpåstanden i sager om overtræ­delse af straffeloven vedrørende sager om trussel om vold mod offentligt ansatte an­ført, at der i sager om vold og trusler fremsat over for personer, der efter karakteren af deres arbejde er særligt udsat for i det daglige at blive mødt med aggressiv adfærd fra borgernes side, som udgangspunkt skal nedlægges påstand om ubetinget frihedsstraf.

 

  Udgangspunktet er således, at der i alle sager vedrørende polititjenestemænd skal nedlægges påstand om ubetinget frihedsstraf.

 

   I Rigsadvokatmeddelelsen henvises endvidere til forarbejderne til lov nr. 218 af 31. marts 2004 med angivelse af, at det i forarbejderne forudsættes, at straffen for over­trædelse af straffelovens § 119, stk. 1 og 2, gennemgående bør forhøjes med omkring en tredjedel i forhold til den straf, der hidtil er blevet udmålt af domstolene i sådanne sager, og at forhøjelsen forudsættes også at slå igennem i sager, hvor der straffes for overtrædelse af straffelovens § 119, jf. §§ 245 eller 246.”

 

Der kan i øvrigt henvises til Justitsministeriets besvarelser af 19. september og 24. oktober 2007 af spørgsmål nr. 391 og 392 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.

Â