Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 37 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. november 2007.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lene Volke Roesen

 


Spørgsmål nr. 37 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Ministeren bedes oplyse, hvorfor politiet ikke beskyttede en lovligt varslet demonstration ved Institut for Menneskerettigheder 21/10-07, som blev udsat for et voldeligt overfald af autonome ugerningsmænd.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet følgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:

 

”Københavns Politi har oplyst, at politiet den 19. oktober 2007 modtog en anmeldelse om en demonstration, der skulle afvikles søndag den 21. oktober 2007 fra kl. 13.30 til kl. 16.30 ved Institut for Menneskerettigheder i København.

 

Da Københavns Politi havde modtaget oplysninger om, at personer fra det autonome miljø og fra miljøet omkring Christiania muligt ville forsøge at forhindre demonstrationens gennemførelse, iværksatte Københavns Politi allerede en time før demonstrationens start såkaldt ”sektorpatruljering” i området.

 

Københavns Politi modtog den 21. oktober 2007 ca. kl. 12.39 en anmeldelse om, at nogle personer var blevet udsat for et overfald ved en parkeringskælder i Wildersgade på Christianshavn. Én af de patruljevogne, der var i området, blev sendt til stedet, og det kunne konstateres, at nogle personer i en bil tilsyneladende havde fulgt efter nogle af demonstranterne, der ligeledes var i bil. Herefter blev demonstranterne overfaldet med diverse slagvåben, da de parkerede bilen i en parkeringskælder.

 

Københavns Politi kunne i forbindelse med den fortsatte ”sektorpatruljering” i området konstatere, at små grupperinger fra det autonome miljø samledes i Strandgade og ved metrostationen. Kort før demonstrationens start kom en gruppe på ca. 18 personer gående til stedet. Nogle polititjenestemænd havde i den forbindelse hørt personer i gruppen udtale, at ”de ville have fat i nogle autonome svin”. Personerne i gruppen blev herefter stoppet af politiet, og der blev gennemført en visitation af personerne. Da flere af disse personer blev fundet i besiddelse af tandbeskyttere, handsker og andet beskyttelsesudstyr, blev det besluttet at frihedsberøve personerne for at undgå, at de efterfølgende ville komme i slagsmål med personer fra det autonome miljø.

Demonstrationen – der bestod af en gruppe på ca. 30 personer – blev efterfølgende gennemført under massiv politibeskyttelse.”