Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 358 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 358 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes vurdere, hvor mange kvinder der årligt undlader at anmelde voldtægt eller forsøg på voldtægt – det såkaldte ”mørketal”.”

 

Svar:

 

Justitsministeriets Forskningsenhed har oplyst, at det er vanskeligt at give et eksakt tal for, hvor mange kvinder der årligt undlader at anmelde voldtægt eller forsøg på voldtægt, idet de forskellige tal kan være behæftet med usikkerhed.

 

Nogle af de otte centre for voldtægtsofre, der i dag findes, udarbejder statistik om andelen af kvinder, der har anmeldt voldtægt til politiet. Af årbogen for 2006 for Center for Voldtægtsofre, Rigshospitalet, fremgår det, at ud af de 288 henvendelser fra kvinder om voldtægt (og forsøg på voldtægt), som centret modtog i løbet af året, foretog 72 pct. af kvinderne anmeldelse til politiet (inklusiv 4 pct. som havde forsøgt anmeldelse)

(http://www.rigshospitalet.dk/NR/rdonlyres/487ACCE6-5826-495E-A74C-F73A23ED8C09/0/JMC_CFV_Ã…rsrapport2006.pdf).

 

Center for Voldtægtsofre, Region Midtjylland, oplyser i deres årbog for 2006, at centret i løbet af året modtog 130 henvendelser fra kvinder og 6 fra mænd. Ud af det samlede antal henvendelser blev der foretaget politianmeldelse i 70 pct. af tilfældene

(http://www.voldtaegt.dk/files/aarsrapport2006.pdf).

 

Disse statistikker, der viser en ganske ensartet andel af ikke-anmeldte voldtægter, inkluderer imidlertid næppe alle voldtægtssager.

 

På baggrund af en undersøgelse af vold mod kvinder, som Justitsministeriets Forskningsenhed i 2003 gennemførte sammen med Københavns Universitet, er det anslået, at ca. 1.000 kvinder årligt udsættes for voldtægt eller forsøg herpå, og at der i ca. halvdelen af sagerne sker anmeldelse til politiet

(http://www.justitsministeriet.dk/fileadmin/downloads/Forskning_og_dokumentation/vold_mod_kvinder.pdf).

 

Det kan tilføjes, at den løbende offerundersøgelse, som Justitsministeriets Forskningsenhed gennemfører sammen med Københavns Universitet, og som finansieres af Det Kriminalpræventive Råd, Justitsministeriet og Rigspolitiet, fra og med januar 2008 omfatter spørgsmål om udsathed for voldtægt og eventuel politianmeldelse af sagen. På sigt vil det derfor være muligt at få oplysninger årligt om eventuelle ændringer i anmeldelsestilbøjeligheden.