Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 357 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 

 


Spørgsmål nr. 357 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes oplyse antallet af ubetingede domme og den gennemsnitlige straflængde for henholdsvis overfaldsvoldtægt, kontaktvoldtægt samt parvoldtægt år for år siden 1995?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, som har oplyst følgende:

 

”Indledningsvis skal jeg oplyse, at Rigsadvokaten ikke har udarbejdet statistik om an­tallet af ubetingede domme og den gennemsnitlige straflængde for henholdsvis over­faldsvoldtægt, kontaktvoldtægt og parvoldtægt fra 1995 til nu.

 

Jeg kan imidlertid oplyse, at Rigsadvokaten i august 2002 afgav en redegørelse om strafniveauet i voldtægtssager på grundlag af indberetninger i perioden fra den 22. ja­nuar 2001 til den 1. februar 2002. Redegørelsen omfattede alle fældende byretsdomme i sager, hvor der var domfældt for overtrædelse af straffelovens § 216 (voldtægt) eller § 217 (samleje opnået ved anden ulovlig tvang), her­under også jf. §§ 224 eller 225 (anden kønslig omgængelse end samleje), i nævnte periode, alle landsretsdomme afsagt i samme periode samt landsretsdomme afsagt efter 1. februar 2002, hvor byrettens dom var af­sagt i den nævnte periode.

 

Ved lov nr. 380 af 6. juni 2002 om ændring af straffeloven, retsplejeloven og færd­selsloven blev strafferammen i straffelovens § 216, stk. 1, hævet fra fængsel indtil 6 år til fængsel indtil 8 år. Endvidere blev strafferammen i straffelovens § 216, stk. 2, hæ­vet fra fængsel indtil 10 år til fængsel indtil 12 år. Ændringen omfattede også forhold, der henføres under § 216, jf. § 224 eller § 225.

 

Rigsadvokaten har efter lovændringen udarbejdet fire redegørelser henholdsvis i ja­nuar 2004, juni 2005, juni 2006 og juni 2007 om straffene i voldtægtssager efter æn­dringen af straffelovens § 216. Redegørelserne har haft til formål at belyse udviklin­gen i strafniveauet efter lov­ændringen, herunder at vurdere, om den strafskærpelse, der var lagt op til ved lovænd­ringen, er slået igennem i praksis.

 

De nævnte redegørelser er udarbejdet på baggrund af indberetning til Rigsadvokaten af domme vedrørende fire perioder (8. juni 2002-31. august 2003, 1. marts-31. de­cember 2004, 1. august 2005-31. januar 2006 og 1. september 2006-28. februar 2007). Redegørelserne omfatter byrets- og landsretsdomme afsagt i de nævnte perio­der samt landsretsdomme afsagt senere, hvis byretsdommen er afsagt i perioden. Domme, hvor det strafbare forhold er begået forud for strafskærpelsen, er ikke medta­get i redegørelserne. Tilsvarende gælder for domme, hvor den tiltalte er blevet dømt til behandling, jf. straffelovens §§ 68-69. 

 

Domsresultaterne i de sager, der er indgået i de nævnte redegørelser, fordeler sig såle­des med hensyn til betingede og ubetingede straffe:

 

 

Overfaldsvoldtægt

Kontaktvoldtægt

Parvoldtægt

Ubetinget/betinget

2002

(før lov-ændring)

Fuldbyrdet:

13 ubetingede

Forsøg:

7 ubetingede

1 delvist betinget

1 foranstaltnings­dom

Fuldbyrdet:

28 ubetingede

1 ungdomssank­tion

2 foranstaltnings­domme

Forsøg:

7 ubetingede

Fuldbyrdet:

8 ubetingede

2 betingede

 

63 ubetingede

2 betingede

5 andre

2004

Fuldbyrdet:

3 ubetingede

Forsøg:

4 ubetingede

Fuldbyrdet:

10 ubetingede

Forsøg:

2 ubetingede

Fuldbyrdet:

5 ubetingede

Forsøg:

2 ubetingede

 

26 ubetingede

0 betingede

2005

Fuldbyrdet:

4 ubetingede

Forsøg:

5 ubetingede

Fuldbyrdet:

12 ubetingede

Forsøg:

8 ubetingede

1 betinget

Fuldbyrdet:

8 ubetingede

Forsøg:

2 ubetingede

 

39 ubetingede

1 betinget

2006

Fuldbyrdet:

2 ubetingede

Forsøg:

3 ubetingede

Fuldbyrdet:

14 ubetingede

Forsøg:

4 ubetingede

Fuldbyrdet:

4 ubetingede

Forsøg:

3 ubetingede

 

30 ubetingede

0 betingede

2007

Fuldbyrdet:

6 ubetingede

Forsøg:

3 ubetingede

Fuldbyrdet:

9 ubetingede

2 delvist betin­gede

Forsøg:

3 ubetingede

1 delvist betinget

Fuldbyrdet:

3 ubetingede

 

 

 

24 ubetingede

3 andre

 

Som det fremgår af oversigten, idømmes der i voldtægtssager som altovervejende ho­vedregel ubetingede fængselsstraffe, hvilket er i overensstemmelse med forarbejderne til straffeloven.

 

For så vidt angår spørgsmålet om den gennemsnitlige straflængde for overfaldsvold­tægt, kontaktvoldtægt og parvoldtægt bemærkes, at jeg ikke har fundet grundlag for at foretage en egentlig beregning heraf, bl.a. fordi straffastsættelsen i alle sager beror på en konkret vurdering af sagens omstændigheder, herunder bl.a. den eventuelle volds­udøvelse, den tidsmæssige udstrækning af voldtægten, optakten til voldtægten samt forholdet mellem gerningsmanden og den forurettede.

 

Der er således blandt visse af de domme, der indgår i redegørelserne, væsentlige ud­sving i såvel opadgående som nedadgående retning begrundet i de enkelte sagers sær­ligt skærpende eller formildende omstændigheder. Eksempelvis omfattede en af de sa­ger om fuldbyrdet overfaldsvoldtægt, der indgår i redegørelsen fra juni 2006, meget grove voldtægtsforhold, der blev straffet med fængsel i 6 år. Til sammenligning er ud­gangspunktet for straffastsættelsen i denne type sager fængsel i 2 år og 6 måneder. Enkelte domme, hvor straffens længde afviger markant fra de øvrige domme, vil såle­des få en uforholdsmæssigt stor indvirkning på den gennemsnitlige straflængde.

 

Hertil kommer, at det antal domme, der indgår i redegørelserne, er forholdsvis beske­dent og ikke omfatter samtlige domme i de pågældende år. Det er derfor vanskeligt at dra­ge retvisende generelle konklusioner om den gennemsnitlige straflængde.

 

Jeg har derfor ikke foretaget en opgørelse af den gennemsnitlige straflængde.

 

På baggrund af ovennævnte redegørelser kan det dog kon­kluderes, at normalstraffen efter lovændringen for forsøg på overfaldsvoldtægt ligger i niveauet 1 år og 6 måneder til 1 år og 9 måneders fængsel, mens normalstraffen for fuldbyrdet overfaldsvoldtægt ligger i niveauet omkring 2 år og 6 måneders fængsel. Foreligger der skærpende om­stændigheder, udmåles straffen til mellem 3 og 4 års fængsel. Der er dog væsentlige udsving, jf. bl.a. den ovennævnte dom, der medførte fængsel i 6 år.

 

Normalstraffen for forsøg på kontaktvoldtægt må på baggrund af redegørelserne anta­ges at ligge i niveauet 1 år og 6 måneders fængsel til 1 år og 9 måneders fængsel, mens normalstraffen for fuldbyrdet kontaktvoldtægt ligger i niveauet 1 år og 6 måne­ders fængsel til 2 år og 6 måneders fængsel. Hvis der ikke har været anvendt vold af betydning, udmåles straffen i niveauet 1 år og 6 måneders fængsel til 1 år og 10 må­neders fængsel. Også her findes eksempler på højere og lavere straffe.

 

For så vidt angår forsøg på parvoldtægt kan det på baggrund af redegørelserne lægges til grund, at normalstraffen ligger omkring 1 år og 6 måneders fængsel, mens normal­straffen for fuldbyrdet parvoldtægt ligger i niveauet 1 år og 6 måneders fængsel til 1 år og 8 måneders fængsel.”

 

Justitsministeriet kan henholde sig til det, der er anført af Rigsadvokaten.